Partnerzy portalu
Przemysław Klima: Fine dining będzie rósł w siłę Przemysław Klima szef kuchni w restauracji Bottiglieria 1881 w rozmowie z Jakubem Szymankiem z Horecatrends.pl ocenił obecną sytuację w gastronomii. / fot. instagram.com/klimaprzemyslaw/

Przemysław Klima: Fine dining będzie rósł w siłę

Trzeba poczekać na powrót turystycznego foodie, który zwiedza nie tylko restauracje gwiazdkowe, ale też wiele innych. Gastronomia jest wykładnią turystyczną i przyciąga ludzi – powiedział Przemysław Klima, szef kuchni nagrodzonej gwiazdką Michelin krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Autor: Jakub Szymanek Data: 13 sierpnia 2021 16:55

Przemysław Klima, szef kuchni w restauracji Bottiglieria 1881, w rozmowie z Jakubem Szymankiem z Horecatrends.pl ocenił obecną sytuację w gastronomii.

– Wydaje mi się, że wychodzimy na prostą. Nie mówię o dużych ruchach, bo to zamrożenie będzie dalej trwało i będzie nas dotyczyć mniej lub bardziej, patrząc na to, co dzieje się dookoła. Natomiast ludzie są spragnieni wychodzenia, interakcji i restauracji. I to dotyczy każdego typu lokali, czy to są pizzerie, restauracje casualowe, fine dining czy każde inne – tłumaczył szef kuchni.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Jeśli chodzi o fine dining, który jest postrzegany jako coś drogiego, na specjalną okazję, a wcale tak nie musi być, to będzie on rósł w siłę, ale potrzebuje jeszcze czasu. Trzeba poczekać na powrót turystycznego foodie, który zwiedza nie tylko restauracje gwiazdkowe, ale też wiele innych. Gastronomia jest wykładnią turystyczną i przyciąga ludzi, którzy podróżują do poszczególnych miast, żeby tam w konkretnych miejscach zjeść, a przy okazji zwiedzić miasto. I to jest coś pięknego. Z czasem wróci to na dobre tory, ale póki co, trzeba być cierpliwym i robić swoje – dodał.

Zapytaliśmy Przemysła Klimę, czy w obecnej sytuacji w gastronomii gwiazdka Michelin bardziej pomaga, czy może przeszkadza w funkcjonowaniu.

– Są dwie strony medalu. Z jednej strony pomaga, bo mamy cały czas gości i możemy cieszyć się serwisem. A z drugiej strony, gdyby tych gwiazdek było więcej, to byłoby to lepsze dla ludzi, którzy mieliby większy wybór, a tym samym szansę na poznanie jeszcze większej liczby różnych dań. Patrząc np. na Paryż, w którym jest wiele restauracji z gwiazdką Michelin, każdy tam robi swoje i nikt nikomu nie wchodzi w paradę, a tym samym jest duży wybór dla konsumentów. Gdyby coś takiego było w Polsce, byłoby wspaniale – wyjaśnił.

Szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 odniósł się także do  czwartej fali pandemii, która z pewnością dotknie gastronomię.

– Ciężko jest przygotować się na coś, co jest niewiadomą. Już ostatni lockdown pokazał, że rząd ze swoimi działaniami jest nieobliczany. Z dnia na dzień zostaliśmy zamknięci na ponad pół roku, co było śmieszne. Dlatego nie wychodzę aż tak do przodu. Myślę o tym, co będzie jutro, bo jutro mam gości i trzeba przygotować serwis. A co będzie jesienią, to czas pokaże, co się z nami stanie – stwierdził Przemysław Klima. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.