Z najnowszego raportu firmy analitycznej PMR w wynika, że w latach 2022-2027 polski rynek HoReCa będzie rosnąć w średnim tempie ponad 8% rocznie. Inflacja spowoduje jednak, że realna dynamika tego sektora będzie znacznie niższa.
W 2021 r. polski rynek HoReCa definiowany jako rynek gastronomii hotelowej (Ho), rynek restauracyjny (Re) i rynek cateringu (Ca) rozpoczął proces odbudowy po drastycznym spadku wartości o około jedną trzecią w 2020 r. Wartość rynku nie powróciła jednak do poziomu sprzed pandemii - czytamy w komunikacie prasowym.
Firma PMR w opublikowanym właśnie raporcie ,,Rynek HoReCa w Polsce 2022. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2022-2027” wskazuje, że proces odbudowy spowolniły restrykcje związane z pandemią oraz powolny powrót części aspektów życia społecznego i ruchu turystycznego.
Według Justyny Zagórskiej, analityk rynku HoReCa w firmie PMR i autorki raportu, obecnie branża stoi przed kolejnym wyzwaniem - wzrostem cen.
- Wzrost cen jest i będzie w nadchodzących latach jednym z kluczowych wyzwań dla rynku HoReCa w Polsce - mówi Justyna Zagórska.
I dodaje: - Podwyżki cen żywności skutkują wysoką inflacją konsumencką oraz wysoką inflacją cen usług gastronomicznych. W najbliższym czasie nastąpią dalsze podwyżki cen usług gastronomicznych.
Długofalowo przeważać jednak będą czynniki o pozytywnym wpływie na rynek, takie jak przyzwyczajenie Polaków do korzystania z usług HoReCa, rosnąca mobilność czy rozwój turystyki.
Eksperci PMR prognozują, że w latach 2022-2027 średni roczny wzrost (CAGR) wartości rynku HoReCa wyniesie ponad 8% w ujęciu nominalnym.
- Nominalnie będzie to tempo wzrostu wyższe niż w latach 2015-2019, jednak napędzane inflacją, zwłaszcza w latach 2022-2023. Realnie średni wzrost wartości rynku HoReCa w okresie 2022-2027 będzie znacznie niższy - tłumaczy Justyna Zagórska.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.