Przez najbliższy miesiąc w restauracji Akademia na warszawskim Mokotowie będzie można skosztować kuchni regionalnej z Zamojszczyzny.
Restauracja Akademia postanowiła zaprezentować swoim gościom zwyczaje kulinarne Zamojszczyzny.
– Kuchnia Zamojszczyzny to kuchnia mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem rodzinnym, z moją mamą i babcią, które uczyły mnie gotować i przekazały mi tajniki naszych, regionalnych smaków – mówi Michał Zygmunt, szef kuchni w Akademii, który pochodzi z tego regionu.
– Jest mieszanką wpływów wielu kultur, dzięki czemu zyskała unikalne walory smakowe. To bardzo skromna, ale zdrowa kuchnia pełna kasz, ziemniaków i ciekawych połączeń – dodaje.
W menu znajdą się m.in. pieróg biłgorajski, pierogi z kaszą i białym serem, filety z pstrąga z pieczonym ziemniakiem i sosem z ogórków kiszonych, zrazy z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami oraz racuchy z jabłkiem, podane z sosem z czarnej porzeczki i jogurtowymi lodami.
Nie przegap najważniejszych wiadomości