W pięciogwiazdkowym Hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie otwarto restaurację Artesse. Kuchnia Artesse bazuje na recepturach z minionych wieków i tradycjach kulinarnych dawnej Polski.
Data wydarzenia „Urodziny Izabeli”, w formie którego dokonano oficjalnego otwarcia restauracji nie jest przypadkowa, ponieważ nawiązuje do daty urodzin księżnej Izabeli Czartoryskiej. Drugim historycznym aspektem tego niezwykłego miejsca jest fakt, że wnętrza hotelu, w którym mieści się restauracja Artesse, były niegdyś zamieszkiwane przez arystokratyczną rodzinę Lubomirskich.
Charakterystyczną cechą kuchni Artesse jest sięganie do staropolskich przepisów i wydawanie ich na nowo, w oparciu o współczesne trendy i techniki kulinarne.
- Koncepcja restauracji Artesse to stworzenie unikalnego połączenia wyjątkowej, sięgającej do historii dawnego Pałacu Lubomirskich sztuki kulinarnej we współczesnej aranżacji Szefa Kuchni Mateusza Suligi, z artystyczną, intymną i niezwykle elegancką przestrzenią, idealną do celebracji wyjątkowych momentów. Dążymy do tego, by wizyta w Artesse, poprzez obcowanie z kilkusetletnią historią, sztuką klasyczną i współczesną, a przede wszystkim, z wykwintnymi kulinariami, była doświadczeniem, które nasi Goście będą chcieli przeżywać jak najczęściej - mówi Marcin Ziobro, Dyrektor Generalny H15 Luxury Palace.
- Otwarcie Restauracji Artesse wydarzeniem ,,Urodziny Izabeli”, nawiązującym do urodzin księżnej Izabeli Czartoryskiej, to również odniesienie do niezwykłej historii miejsca, którą opowiadamy zarówno w menu, jak i otaczającej przestrzeni. Mamy nadzieję, że to coroczne spotkanie na stałe wejdzie do kalendarza krakowskich wydarzeń - dodaje Agnieszka Bucka, Dyrektor Operacyjna.
Restauracja Artesse oferuje autorskie menu degustacyjne, bazujące na kuchni rekonstrukcyjnej, czerpiącej z kilkusetletnich receptur polskiego i europejskiego fine dining. Menu Artesse budowane jest w oparciu o dawny kalendarz kulinarny. Szef Kuchni Artesse, Mateusz Suliga zainspirowany wyjątkową historią pałacu sięga do najstarszych zapisów historyków kulinarnych oraz tradycji regionu, przenosząc je na współczesny nurt, a łącząc dawne receptury z najnowocześniejszymi trendami kuchni prezentuje je w zupełnie nowej, często zaskakującej odsłonie.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.