Partnerzy portalu
Restauracja George Sand wyróżniona statuetką Złotego Widelca Mariusz Pietrzak, szef kuchni i Krzysztof Nosek, dyrektor gastronomii MCC Mazurkas. fot. materiały prasowe

Restauracja George Sand wyróżniona statuetką Złotego Widelca

Restauracja George Sand 25 kwietnia br. została wyróżniona statuetką Złotego Widelca. Nagroda została przyznana w ramach ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Mariusz Pietrzak, szef kuchni MCC Mazurkas Conference Centre&Hotel oraz Mazurkas Catering 360°, zaprasza na degustację nowego menu restauracji.

Autor: Horecatrends.pl Data: 08 maja 2019 15:15

W nowym menu szef kuci proponuje oryginalne połączenia smakowe, dla których inspiracją jest kuchnia francuska i śródziemnomorska, choć nie brakuje w nim także dań kuchni polskiej, do których dodał wiele nowoczesnych akcentów z kuchni Fusion. W menu znajdziemy dużo świeżych ryb: łososia, sandacza, okonia morskiego oraz owoców morza: ośmiornicę, krewetki królewskie, małże nowozelandzkie, kalmary, ale także rodzime mazurskie raki oraz śledzia w nowej odsłonie, czyli z dodatkiem czerwonego kawioru. Dania na bazie ryb i owoców morza należą do potraw najchętniej przyrządzanych przez Szefa.

Wśród dań mięsnych na uwagę zasługuje ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej podawany z jajkiem przepiórczym, marynatami, anchois i czerwonym kawiorem; policzki wołowe duszone w czerwonym winie z blanszowanym szpinakiem, chutney z dyni, kolorowymi warzywami i purée ziemniaczanym smażonym w kataifi na sosie rozmarynowo-balsamicznym czy stek z polędwicy wołowej Black Angus na sosie winno-rozmarynowym z risotto z ziemniaków z warzywami i borowikami smażonymi na maśle. Są też klasyki kuchni polskiej, czyli schabowy z zasmażaną młodą kapustą, pieczona kaczka w pomarańczach i cielęce flaki w delikatnym bulionie. Nie zabrakło także dań wegetariańskich takich jak: kotleciki z ciecierzycy z musem z papryki, szpinakiem i warzywami grillowanymi z oregano, makaron pappardelle w sosie kremowym z gorgonzolą, młodym szpinakiem i kaparami.

– Każdy gość, nawet ten z bardzo wyrafinowanym gustem kulinarnym, znajdzie w nowej karcie coś dla siebie. Restauracja George Sand inauguruje wiosenny sezon oryginalnym i pełnym unikalnych połączeń smakowych menu. Wszystkie potrawy są w całości przygotowane w naszej kuchni, bez użycia półproduktów. Używamy tylko składników naturalnych, nieprzetworzonych, od lokalnych dostawców – podkreśla Mariusz Pietrzak.

– Odebraliśmy niedawno z Szefem nagrodę Złotego Widelca dla restauracji George Sand. To dla nas motywacja do ciągłego rozwoju, a dla zespołu restauracji, pod wodzą szefa Mariusza Pietrzaka, zachęta do odkrywania i realizowania swoich kulinarnych pasji. Z aktualności – w maju zapraszamy wszystkich nie tylko do skosztowania dań z nowej karty, ale także na specjalne szparagowe menu, które pod okiem szefa Kuchni stworzył Sous Chef Tomasz Olszewski. W kolejnych miesiącach na pewno również nie zabraknie sezonowych specjałów w oryginalnym wydaniu – mówi Krzysztof Nosek, dyrektor gastronomii MCC Mazurkas.

Statuetka „Złotego Widelca” została przyznana restauracji już po raz kolejny. Tym razem w ramach I edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. W konkursie oceniano przede wszystkim: menu i formę prezentacji menu, serwowane dania wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak. Dodatkowo premiowane było danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżację wnętrza. W 2016 r. statuetkę przyznano również Mazurkas Catering, 360° jako cateringowej firmie roku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.