Partnerzy portalu
Restauracja Gruby Josek - dwa poziomy w stylu dawnej Warszawy fot. materiały prasowe

Restauracja Gruby Josek - dwa poziomy w stylu dawnej Warszawy

Zaprojektowanie restauracji stylizowanej to nie lada wyzwanie. Stanęło przed nim biuro projektowe The Space, które miało wysoko postawioną poprzeczkę. Inwestor wiedział czego chce i jaką restauracją ma być Gruby Josek. Po stronie architektów było urzeczywistnienie jego wizji i stworzenie projektu wnętrza, w którym można stracić poczucie czasu.

Autor: www.propertynews.pl Data: 07 maja 2019 15:09

Inwestor zgłosił się do biura projektowego The Space z bardzo konkretną wizją – chciał stworzyć miejsce stylizowane na lata 20. XX wieku. Lokalizacja restauracji również nie była wybrana przypadkowo – chodziło o klimat nie tylko w środku, ale i na zewnątrz. W całym koncepcie pojawiło się wiele odwołań historycznych zaczynając od menu, strojów kelnerów, ich język kończąc na neonie, stylizowanych Warszawą i jej herbem. Architektom zależało na stworzeniu projektu wnętrz, które wprowadzi w klimat dawnej Warszawy, ale zachowa elementy współczesności. Zarówno inwestor, jak i architekci wiedzieli, że wszystko musi być spójne z pierwotnym pomysłem, a finalnie nie może z tego wyjść nic przerysowanego czy karykaturalnego.

- Od samego początku współpracowaliśmy ściśle z Inwestorem, menadżerem oraz kucharzem. Łączyła ich wspólna wizja, choć na etapie szczegółów każdy miał swój pomysł. Naszym zadaniem była ich weryfikacja, pogodzenie oraz co najważniejsze – wdrożenie tworząc spójny projekt wnętrz. Proces ten trwał dosłownie 3 miesiące od koncepcji po realizację W takim tempie siłą rzeczy wiele rzeczy trzeba ustalać i korygować na bieżąco Nie było to łatwe ale zakładany cel został osiągnięty” mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka The Space.

Gruby Josek to restauracja dwupoziomowa o powierzchni około 250 mkw. O ile na parterze mieści się jedna duża przestrzeń dla gości wraz z barem i kuchnią, o tyle na piętrze do mniejszych pomieszczeń prowadzi nas antresola oraz wąskie korytarze. Architekci zadbali również o miejsce dla najmłodszych.

Więcej czytaj na www.propertynews.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.