Restauracja Integracja otworzyła się w lipcu br. w Będzinie w dzielnicy Ksawera. W menu na gości czekają klasyki, jak stek czy rolada śląska, ale jest też pstrąg siewierski i polenta, a pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem w kolorze złota.
Sporych rozmiarów lokal przy Cynkowej 11 na Ksawerze był znany mieszkańcom Będzina z gastronomii, która działała tam przed laty. Wyróżniał go sam wystrój - drewniane stropy i belki wspierające z litego drewna.
Właściciele Restauracji Integracja, która otworzyła się tam 7 lipca br. przeprowadzając spory remont wnętrza postanowili zostawić wszystkie drewniane elementy, nie chowając ich, a uzupełniając nowoczesnym meblami i dodatkami skupiając się na trzech kolorach: zieleni, czerni i złocie - przy czym złote są nie tylko elementy dekoracyjne, ale i piec do pizzy.
Restauracja Integracja pomieści w sali ponad 45 gości. Do tego dochodzą stoliki w ogródku na dziedzińcu przed lokalem, osłonięte od ulicy kamiennym ogrodzeniem. W planach jest jeszcze zagospodarowanie przestrzeni za restauracją - najprawdopodobniej powstanie tam miejsce dla najmłodszych gości Integracji.
Jak przyznają Agnieszka i Remigiusz, właściciele nowej restauracji w Będzinie, pojęcie ''integracja'' ma dla nich szersze znaczenie niż tylko współdziałanie z osobami z niepełnosprawnościami - jak popularnie rozumie się integrację. Uważają, że warto, by integrowali się sąsiedzi, znajomi, a nawet rodziny. Że potrzeba nam wszystkim wspólnego spędzania czasu, wspólnego spotykania się przy stole. Sami chętnie rodzinnie spędzają tak wolne chwile.
Również menu jest odbiciem tego, co lubią i polecają właściciele Restauracji Integracja. W menu znalazły ulubione przez właścicielkę zupa kokosowa z curry czy sernik Philadelphia oraz dania, po które chętnie sięga właściciel - stek z polędwicy wołowej czy rolada śląska.
Swoje propozycje do menu wprowadził również szef kuchni Sebastian Guziur. Zamiast na popularne dorsza czy łososia postawił na pstrąga siewierskiego. Z kolei na danie bezmięsne wybrał polentę z serem halloumi. Pierwsze menu Integracji zawiera też kurczaka zagrodowego, polędwiczkę wieprzową oraz makarony własnej roboty np. pappardelle z borowikami czy ravioli z kaczką.
Pizza stała się najbardziej lubianym daniem Polaków. Szczególnie smakuje nam ta z pieca opalanego drewnem. Taką pizzę można zjeść i w Restauracji Integracja, gdzie stanął imponujący piec do pizzy w złotym kolorze.
Pizza ma 32 cm średnicy, a do wyboru są klasyczne propozycje jak Capriciosa, Salame Napoli, Prosciutto Crudo czy bezmięsne Quattro Formaggi i Vegatariana.
Kartę wieńczą desery: mus czekoladowy, sernik Philadelphia i deser lodowy z sezonowymi owocami i bitą śmietaną.
W Integracji można napić się piwa lanego i butelkowego Žatecký oraz Okocimia i Grimbergena. Są też mocniejsze alkohole i koktajle na bazie alkoholu, ale zadbano również o gości, którzy chcą się cieszyć ciekawymi drinkami bez procentów.
W menu znalazły się koktajle bezalkoholowe: Mojito Virgin, Aperol Spritz Virgin, Gintonik Virgin i Passionmango.
Możliwość zaparkowania przed lokalem staje się coraz ważniejszym argumentem do wizyty w danej restauracji. Gości Restauracji Integracja w Będzinie ucieszy zatem fakt, że czeka na nich parking na 20 aut.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.