Restauracja Klonn i Fundacja Nizio organizują cykl spotkań „ZEW”. Bohaterką pierwszego spotkania będzie Kila Zamana, która z szefem kuchni Klonnu, Michałem Gniadkiem, przygotuje dania inspirowane swoimi wyprawami oraz kulinarnymi odkryciami.
Kila Zamana jako dziecko chciała zostać pilotem. Powoziła psim zaprzęgiem na dalekiej północy. Dziś jest żeglarką, nurkuje, lata na paralotni. Traumę, którą przeżyła jako nastolatka po utracie słuchu, przekuła w siłę do podejmowania wyzwań. Kila Zamana to pierwsza bohaterka a zarazem moderatorka cyklu inspirujących spotkań, który w czwartek 22 lipca wystartuje w Restauracji Klonn. Inauguracja cyklu „ZEW” będzie dla szefa kuchni Klonnu Michała Gniadka okazją do przygotowania wspólnie z Kilą dań inspirowanych jej wyprawami oraz kulinarnymi odkryciami.
W ciągu 30 lat Kila Zamana miała różne wcielenia. Ukształtowały je samotne podróże w dalekie zakątki świata oraz ekologia rozumiana jako szacunek i troska o przyrodę i jej bogactwo. Z zawodu jest artystką koncepcyjną, ilustratorką i fotoreporterką. Jako żeglarka oceaniczna projektuje wyprawy, a jednocześnie układa własny plan samotnego opłynięcia świata. Nurkuje i lata na paralotni. Jeszcze niedawno powoziła psim zaprzęgiem na dalekiej Północy. Pracując z pierwotnymi psami z Grenlandii zgłębiała tajniki funkcjonowania ludzkiego umysłu, zrozumienia błędnych przekonań i pracy z własnymi ograniczeniami, które mogą się stać sprzymierzeńcami w osiąganiu celów.
Goście spotkania, które już 22 lipca odbędzie się z inicjatywy Klonnu i Fundacji Nizio, przekonają się, jak Kila Zamana wciela w życie swoją ulubioną maksymę: „turn disabilities into abilities”, czyli „przekuj swoją niemoc w umiejętności”, i dlaczego pasje dają wolność, a wiara w siebie i innych czynią świat lepszym miejscem. Kila zadebiutuje w Klonnie jako bohaterka cyklu „ZEW”, a także moderatorka i prowadząca w kolejnych odsłonach spotkań, które będą się odbywały w gościnnych progach otoczonej zielenią restauracji, ulokowanej w parku przy Zamku Ujazdowskim.
Organizatorzy cyklu „ZEW” oddają głos osobom, które mierzą się nie tylko ze swoimi słabościami i cechami postrzeganymi jako niesprawności, ale też z siłami natury. Ideą spotkań jest inspirowanie uczestników, motywowanie do oswajania i przełamywania fizycznych oraz psychicznych barier, do podążania za tytułowym zewem, czyli „wewnętrznym głosem”. Kolejne spotkania wypełnią fascynujące historie o sile, harcie ducha i potencjale, które bohaterowie budują i rozwijają niezależnie od niesprawności. „ZEW” pokaże osoby, które przeszły wyboistą drogę do zrealizowania życiowych celów, pasji i marzeń, i tym samym stanowią inspirację dla innych.
Z okazji inauguracji cyklu „ZEW” szef kuchni Klonnu Michał Gniadek wspólnie z Kilą Zamaną przygotuje dania inspirowane jej podróżami oraz kulinarnymi odkryciami, co pozwoli uczestnikom spotkania na rozszerzenie doświadczenia o kolejne zmysły. Stworzone z tej okazji menu będzie dostępne dla wszystkich gości restauracji w dniu spotkania.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.