Partnerzy portalu
Restauracja Opasły Tom startuje z nowym menu Tomasz Janiczek odpowiada za nowe menu w restauracji Opasły Tom, należącej do grupy Kręgliccy. / fot. materiały prasowe

Restauracja Opasły Tom startuje z nowym menu

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 01 lipca 2021 12:27

Tomasz Janiczek odpowiada za nowe menu w restauracji Opasły Tom, należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering.

29 - letni Tomasz Janiczek wychował się w  gospodarstwie ekologicznym swoich  rodziców  we  wsi  Szczepanowice  w  Tarnowskim.  Miał  stały dostęp  do  najświeższego,  jakościowego produktu i  na  nim  ćwiczył swoje  umiejętności.  Podążając  za  produktem,  zgodnie  z  instynktem, nauczył  się tworzyć dania  zaskakujące, wyjątkowe i  harmonijne.

- Byliśmy zachwyceni jego kreacjami w  roku 2017 i ciekawiło nas, jak rozwinął swój kunszt po latach. Mamy nadzieję, że tak jak my, doświadczycie Państwo szczególnych wzruszeń, smakując jego kuchni - zaznacza Agnieszka Kręglicka.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Otwieramy  restaurację  przepełnieni  radością  i  nadzieją,  którą daje   wiosennie   ożywiona   przyroda. Doświadczenie  lockdownu dotknęło  każdego  z  nas,  poszerzając  obszary  tego  co  nieznane i  niepewne. Pragniemy  otrząsnąć  się z  ograniczeń, znów cieszyć  się spotkaniami  z  przyjaciółmi,  gwarem  ulic,  ozdobionych  kwitnącymi bzami i powrotem do normalności w prawie niezmienionym składzie zespołu - dodaje Kręglicka.

Szef   Tomasz   Janiczek  w menu postawił na  sezonowe warzywa m.in.  zielony bób, szparagi, chrupiące kalarepki, miętę, groszek i  szczypiorek. Szef  pragnie przenieść  nas  bliżej natury, wyzwolić  poczucie  beztroski  i  dziecięcej  ciekawości.

- To    co znane  i  oswojone  może okazać się  odkrywcze  i  intrygujące,  a  nowe kompozycje przypomną bezpieczne, dawne smaki. Korzystanie z produktów pochodzących z małych gospodarstw jest  stałą praktyką w  Opasłym Tomie, szef Janiczek wzmacnia misję odpowiedzialnego  gotowania,  proponując  liczne  dania  roślinne, oraz nadając wysoką rangę produktom drugiego planu - podkreśla Marcin Kręglicki.

Nazwa Opasły Tom nawiązuje do  dawnej księgarni, w   której   restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz