Tomasz Janiczek odpowiada za nowe menu w restauracji Opasły Tom, należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering.
29 - letni Tomasz Janiczek wychował się w gospodarstwie ekologicznym swoich rodziców we wsi Szczepanowice w Tarnowskim. Miał stały dostęp do najświeższego, jakościowego produktu i na nim ćwiczył swoje umiejętności. Podążając za produktem, zgodnie z instynktem, nauczył się tworzyć dania zaskakujące, wyjątkowe i harmonijne.
- Byliśmy zachwyceni jego kreacjami w roku 2017 i ciekawiło nas, jak rozwinął swój kunszt po latach. Mamy nadzieję, że tak jak my, doświadczycie Państwo szczególnych wzruszeń, smakując jego kuchni - zaznacza Agnieszka Kręglicka.
- Otwieramy restaurację przepełnieni radością i nadzieją, którą daje wiosennie ożywiona przyroda. Doświadczenie lockdownu dotknęło każdego z nas, poszerzając obszary tego co nieznane i niepewne. Pragniemy otrząsnąć się z ograniczeń, znów cieszyć się spotkaniami z przyjaciółmi, gwarem ulic, ozdobionych kwitnącymi bzami i powrotem do normalności w prawie niezmienionym składzie zespołu - dodaje Kręglicka.
Szef Tomasz Janiczek w menu postawił na sezonowe warzywa m.in. zielony bób, szparagi, chrupiące kalarepki, miętę, groszek i szczypiorek. Szef pragnie przenieść nas bliżej natury, wyzwolić poczucie beztroski i dziecięcej ciekawości.
- To co znane i oswojone może okazać się odkrywcze i intrygujące, a nowe kompozycje przypomną bezpieczne, dawne smaki. Korzystanie z produktów pochodzących z małych gospodarstw jest stałą praktyką w Opasłym Tomie, szef Janiczek wzmacnia misję odpowiedzialnego gotowania, proponując liczne dania roślinne, oraz nadając wysoką rangę produktom drugiego planu - podkreśla Marcin Kręglicki.
Nazwa Opasły Tom nawiązuje do dawnej księgarni, w której restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.