Restauracja hub.praga Witka Iwańskiego znajduje się przy ul. Jagiellońskiej 22 w odrestaurowanej, ponad stuletniej kamienicy Chaima Herkowicza i Perlii Grinberg.
Parter restauracji to sala z siedmioma stolikami i barem. Poziom niżej to kuchnia, do której prowadzą kręte schody. Tam znajduje się chef’s table. Na ścianie na wprost wejścia wisi przyciągający wzrok obraz nazwany „Impuls”. Namalował go specjalnie dla hub.praga zaprzyjaźniony z Witkiem Iwańskim Kuba Janyst - artysta malarz, pracujący na co dzień po sąsiedzku.
Hub.praga serwuje autorską kuchnię. Dania mają być komfortowe, dynamiczne, z naciskiem na to co dobre z Polski i jednocześnie otwarte na świetne produktu z dalszych kierunków - czytamy w komunikacie prasowym.
- Stawiam na ciekawostki kulinarne i odpowiednie techniki tak, aby skomponować pełne menu nawet z podstawowych produktów - podkreśla Witek Iwański, który na swoim koncie liczne nagrody, m.in. tytuł Szef Roku przewodnika Gault&Millau.
Czym hub.praga różni się od innych restauracji? Przede wszystkim to miejsce kameralne i nieduże - kilkanaście stolików w sali głównej i miejsce dla kilku osób przy chef’s table w kuchni, gdzie jedząc można obserwować pracę kucharzy.
W lokalu za obsługę gości odpowiada zarówno zespół kelnerski, jak i kuchnia.
Menu składa się z kilkunastu dań, bez klasycznych podziałów. Dania są umiarkowanej wielkości tak, aby zachęcały gości do spróbowania 4-5 dań pozycji a’la carte lub wybrania opcji degustacyjnej.
W wiosennym menu znalazły się m.in. białe szparagi, casserole z warzyw, grillowany tompinambur, panierowany seler, sandacz ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim czy pieczona perliczka.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.