Partnerzy portalu
Restauracje mają problem z ... podjadaniem przez pracowników

Restauracje mają problem z ... podjadaniem przez pracowników

Za spożywanie asortymentu i towaru dostępnego w miejscu zatrudnienia można stracić pracę. I mowa nie tylko o sieciach handlowych, ale i barach, restauracjach, a nawet placówkach, w których przygotowuje się posiłki, jak szkoły, przedszkola czy szpitale. Pracownicy nie mogą zjadać też resztek czy towarów przeznaczonych do wyrzucenia.

Autor: pulshr.pl Data: 21 września 2019 20:07

Pracownicy sieci handlowych już na etapie zatrudnienia informowani są o tym, że nie mogą podjadać towaru w pracy. Wiedzą też, jakie kary za to grożą. W zależności od sieci, zaczyna się od upomnienia, jednego lub dwóch. Kończy na dyscyplinarce.

Sieci niechętnie chwalą się statystykami, ale wszystkie zgodnie przyznają, że zakaz jedzenia towarów występuje.

Jeść produktów pracodawcy nie mogą także kucharki w szpitalach, przedszkolach czy innych placówkach, w których znajduje się zaplecze kuchenne. W 2017 roku TVN Uwaga przez kilka dni przyglądał się kucharkom pracującym w przedszkolu i szkole podstawowej na Ursynowie. Kobiety każdego dnia wracały z pracy z torbami pełnymi jedzenia. Okazało się, że wynosiły nie tylko resztki, ale i w pełni wartościowe produkty. Panie celowo oszczędzały na składnikach, przygotowując posiłki, by zabrać jak najwięcej towaru do domu. Wynosiły piersi z kurczaka, udka, mleko, pomidory, jogurty, serki, schab. Traciły na tym dzieci, które nie dostawały wartościowych produktów. Po ujawnieniu praktyk w szkolnej kuchni, kucharki musiały podpisać zobowiązanie, że nie będą wynosić z pracy produktów żywieniowych, a przed wyjściem z miejsca zatrudnienia okazywać swoje rzeczy osobiste.

Przykład z Ursynowa pokazuje, że temat podjadania towarów czy posiłków dostępnych w miejscu pracy jest bardzo delikatny. Z jednej strony żałuje się pracowników, którzy pracując wśród jedzenia, nie mogą z niego skorzystać. Z drugiej jednak granica jest cienka. Jeśli pozwoli się pracownikom na próbowanie posiłków czy towarów, może doprowadzić to do takich sytuacji jak w warszawskiej szkole. Nie będzie to już tylko problem pracodawcy, ale każdego rodzica, którego dziecko dostaje przez to niepełnowartościowy posiłek czy każdego klienta restauracji.

Więcej czytaj w serwisie www.pulshr.pl

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.