Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie: od 23 marca do 10 kwietnia. Na gości czeka popisowe 3-daniowe menu spoza karty oraz prezenty od Partnerów Festiwalu. To wszystko w cenie 59 zł.
Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? - pytają organizatorzy Restaurant Week Polska.
Ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, którą stworzyli ma edukować o relacjach między tym co jemy a jak się czujemy i zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych dla lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji Restaurant Weeka, największego festiwalu kulinarnego w Polsce.
- Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co, z kim i gdzie jemy, sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na kampanijne hasło edycji #FoodFeelsGood, która dedykowana jest dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie - mówi Ewa Pawella, współorganizatorka Festiwalu.
I dodaje: - Razem z najlepszymi restauracjami w kraju mówimy: okaż sobie, że się kochasz, zadbaj o siebie i daj się ugościć z bliskimi w najlepszych restauracjach! Zapraszamy wszystkich gości na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa.
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie.
Wśród śląskich festiwalowych restauracji znajdziemy: Chopina 5 (Bielsko-Biała), Winestone (Katowice), Magenta Colorfood & Liquids (Bielsko-Biała), Ważne Miejsce (Katowice), ORSO (Knurów). Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
W menu dania spoza karty
Najlepsze restauracje przygotowały na Festiwal specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.
Menu wiosennej edycji zaskakuje. Chefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań spoza karty bogatych w super składniki takie jak błonnik, antyoksydanty, foliany, witamina D, magnez czy produkty fermentowane.
Z lektury menu wynika, że jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Jest bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.