Restauratorzy wyprzedają dobytek. Najgorsza - niepewność



tokfm.pl - 26 marca 2021 13:47


Na grupach z ogłoszeniami roi się od ofert restauratorów, którzy za bezcen wyprzedają dobytek - od widelczyków po ogromne lodówki. Przetrwa niewielu - mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

- 80 proc. rynku stoi. To najpoważniejszy kryzys, jaki dotknął polską gastronomię, od stu lat - mówi Jacek Czauderna,

Dorobki życia płoną. Pracownicy zmieniają branże, restauratorzy zaciągają ogromne długi u rodziny i znajomych, bo żaden bank nie chce im udzielać kredytów, kolejni rezygnują. Nie wiadomo, czy będzie się komu otwierać - dodaje.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak przyznają restauratorzy,  najgorszy jest w tej sytuacji brak informacji i niepewność.

Więcej na tokfm.pl.