Partnerzy portalu
Resturacja Zoni kusi nowym sezonowym menu

Resturacja Zoni kusi nowym sezonowym menu

Perliczka z topinaburem i śliwką, wędzona bufala z rodzynkami i jabłkiem czy polik wołowy z krewetkami i chilli – to przedsmak tego, co czeka jesienią gości w restauracji Zoni.

Autor: horecatrends.pl Data: 09 października 2019 09:37

W restauracji Zoni pojawiło się nowe sezonowe menu będące kolejną odsłoną kuchni Michała Gniadka. Zgodnie z jego filozofią wszystkie dania główne i dodatki zostały stworzone tak, by można je było ze sobą dowolnie zestawiać. 

Okoń morski tworzy całość z fasolką szparagową z masłem orzechowym i chili. Gdy dobierzemy do niego rapini – wydobędziemy jego bardziej cytrusowe aromaty.  Z kolei polik wołowy z krewetkami w emulsji z bisque, czyli wywaru ze skorupiaków, komponuje się z delikatnym kalafiorem z palonym masłem i migdałami. Swoje drugie oblicze pokaże w zestawieniu z karczochem ze szczypiorkowym pesto z orzechami włoskimi. Perliczka z topinamburem i sosem z wędzonych śliwek może zostać dopełniona borowikiem stepowym z ziołami lub ziemniakami z vinegretem z pieczonego czosnku oraz tartym parmezanem.

Miłośnicy azjatyckich smaków na pewno docenią podawany w Zoni bulion orientalny z krewetkami i grzybami. W wywarze, na bazie którego powstaje, słodycz krewetek przeplata się z kwaśnymi akcentami kafiru i trawy cytrynowej. Wodorosty kombu sprawiają, że bulion ma dodatkowo mocny, morski smak. Krewetki są także podstawą jednej z nowych przystawek – w tym wydaniu serwowane są w gęstym, aromatycznym sosie z mleka kokosowego, świeżą marakują, chilli i kolendrą. Na uwagę zasługuje także wędzona bufala z chipsami jabłkowymi, cykorią w rodzynkowym winegrecie i orzechami pinii, homar z borowikowym risotto, sałatką z fenkuła i vinegretem cytrynowym, czy łosoś z kremem parmentier i piklowanymi, ciemnymi winogronami. W karcie pojawił się także nowy, jesienny deser – ciasto marchewkowe. To propozycja, która przedefiniuje myślenie o tym cieście. W Zoni jest bowiem serwowane z lodami śliwkowymi z whisky, chipsami z marchewki, świeżą pomarańczą, skórką z pomarańczy i pianą z jogurtu.


SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.