×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Robert Makłowicz i Hotel Bristol zapraszają w kulinarną podróż po Wielkiej Brytanii
Niezwykłe smaki Wysp Brytyjskich pojawiły się w nowej karcie dań, stworzonej przez Roberta Makłowicza i Hotel Bristol. / fot. materiały prasowe

Robert Makłowicz i Hotel Bristol zapraszają w kulinarną podróż po Wielkiej Brytanii

Autor: Jakub Szymanek Opublikowano: 31 maja 2023 10:35

Przed nami kolejna odsłona menu w ramach współpracy Roberta Makłowicza i Hotelu Bristol, gdzie pełni on rolę inspiratora karty dań restauracji Marconi. W czerwcu odwiedzimy wspólnie Wielką Brytanię. Iście królewska karta dań została stworzona we współpracy z Szefem Kuchni Ambasady Brytyjskiej, a dania, które się w niej znajdują, były konsultowane z samym Buckingham Palace. Zobaczcie, co znajdziemy w czerwcowym, wyspiarskim menu.

Królewska uczta w Hotelu Bristol: Robert Makłowicz i Ambasada Brytyjska zapraszają na wyjątkowe menu inspirowane Wyspami

Robert Makłowicz - słynny kulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni oraz Kamil Jabłoński - szef kuchni restauracji Marconi co miesiąc zapraszają gości restauracji Marconi w inne miejsce na kulinarnej mapie świata. Po marcowej podróży do belgijskiej Flandrii, kwietniowej wyprawie po smakach Lyonu i majowej kulinarnej eksploracji Austrii, przyszedł czas na czerwiec i menu brytyjskie!

W karcie nie zabrakło klasycznych potraw kuchni brytyjskiej takich jak chrupiący dorsz z frytkami, zielonym groszkiem oraz sosem tatarskim, gicz z ziemniaczanym puree, pieczonymi karotkami i jusem wołowym czy uwielbiany klasyk w wyjątkowej odsłonie - sticky toffee pudding z daktylami, muscovado oraz sosem toffi.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Anglia znana jest z doskonałych serów, wybornej jagnięciny i wołowiny, a niemal wiecznie zielona wyspa to również żyzny ogród, dostarczający mnóstwa wspaniałych jarzyn i owoców. Dlatego czerwcowa karta brzmi obiecująco również dla osób preferujących dania wegetariańskie. Wśród nich takie pozycje jak sałatka ogrodowa z młodymi sałatami, jajkiem przepiórczym, rzodkiewką, groszkiem cukrowym, szparagami i ciecierzycą w dresingu miodowo-musztardowym. Do tego złoty burak z musem z zielonego groszku, opalaną pomarańczą, sałatką z fenkułu czy warzywne curry z pomidorami, cukinią, kalafiorem, zielonym groszkiem, fasolką szparagową i ryżem basmati.

“Kuchnia angielska jest w rzeczywistości znacznie lepsza, niźli obiegowe o niej opinie, rozpowszechniane zwłaszcza przez sąsiadów zza wody, a francuska narracja jest u nas tak silna, że zwiemy rzeczoną wodę Kanałem La Manche, choć Anglicy od wieków nazywają ją British Chanel” - mówi Robert Makłowicz, zapraszając serdecznie w czerwcu do Hotelu Bristol.

Wszyscy amatorzy kuchni brytyjskiej oraz miłośnicy kulinarnych opowieści Roberta Makłowicza znajdą w  karcie coś w sam raz dla siebie. Autorskie menu jest dostępne codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Marconi.

Wisienką na torcie niniejszej współpracy będą cykliczne odwiedziny Roberta Makłowicza w restauracji Hotelu Bristol, podczas kolacji specjalnych. Kolejna już 6.06 o godzinie 19:00. Rezerwacje na ten wieczór można dokonać na stronie: www.restauracjamarconi.pl/pl/menu.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Byłem pierwszym polskim szefem tej restauracji. Otwierałem i 7 lat kierowałem Marconi.
    Wstyd mi za ich współpracę z tym Panem
    Marcin Markowski

    Marcin Markowski