Katowicki Klub Kolacyjny to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulturalno-kulinarnych w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Menu pierwszego wieczoru 11 marca br. przygotuje chef Dawid Klimaniec, Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół.
Katowicki Klub Kolacyjny to scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Połączy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dokumenty dotyczące legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
11 marca - sobota | start 18.00
► część pierwsza:
Krótki pokaz filmowy - filmowa podróż w czasie i szansa na zobaczenie krótkich dokumentów dotyczących legendarnego katowickiego Spodka ze zbiorów Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar, zbiory Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, lata 60., czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski, zbiory Filmoteki Śląskiej.
● Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku
Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
● Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku, innej odsłonie.
Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”, terrina z świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pate z dzikiego ptactwa, czarna trufla, m ini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa
► część druga:
kolacja degustacyjna*
● Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki
● „Pierogi” - raviolo z śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z Pszczyńskiej gęsi
● „Wodzionka” - lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem
●Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty
● „Kluska śląska” - comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia
● „Kopa” - biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakaowe
*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej
Dawid Klimaniec to Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Jest współautorem kulinarnej książki „Kucharze Nasza Historia" oraz „Wino i Kuchnia" oraz juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX", która znalazł się w World's Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobyła gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.
Bilety na Katowicki Klub Kolacyjny - wieczór 11 marca -można kupić na portalu Bilety24. Cena 350 zł / osoba.
PARTNERZY WYDARZENIA:
Instytucja Filmowa Silesia Film
Portal Well.pl
Portal Bilety24
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.