Rusza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai



www.horecatrends.pl - 21 lipca 2020 15:30


Polska Agencja Inwestycji i Handlu ogłosiła konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na Wystawie Światowej Expo 2020 w Dubaju. Laureat konkursu otrzyma możliwość prowadzenia komercyjnej działalności gastronomicznej przez pół roku, od października 2021 do marca 2022. Czas na składanie ofert mija 30 września.

Restauracja ma być integralnym elementem ścieżki zwiedzania w Pawilonie Polski. Jej koncepcja powinna wpisywać się w ogólną strategię doświadczenia, budowanego wokół hasła przewodniego: „Polska. Kreatywność inspirowana naturą”.

- Otwarty konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na Expo 2020 w Dubaju traktujemy jako element promocji polskiej branży spożywczej na Expo 2020 w Dubaju, dając jednocześnie laureatowi konkursu wyjątkową szansę na rozwój biznesu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, również po zakończeniu Wystawy.  Zależy nam nie tylko na promocji naszych tradycji kulinarnych, ale również  prezentacji Polski jako kraju współtworzącego trendy żywieniowe, kraju rosnącej świadomości ekologicznej i estetyki kulinarnej, kraju, który wyróżnia szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Expo 2020 w Dubaju będzie świętem dialogu, współpracy i wymiany idei – chcemy, aby restauracja w Pawilonie Polski była jego częścią – mówi Adrian Malinowski, Komisarz Generalny Sekcji Polskiej Wystawy Światowej Expo 2020 w Dubaju.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie opracowania koncepcji restauracji wraz z propozycją asortymentu i przykładowym menu oraz opisem sposobu przygotowywania i serwowania potraw, a także koncepcji rozwiązań logistycznych oraz standardów obsługi klienta.

Przy tworzeniu koncepcji uczestnicy konkursu powinni inspirować się założeniami udziału Polski w najbliższej Wystawie Światowej, a także wytycznymi organizatora w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej na terenie Expo 2020 w Dubaju. Menu restauracji powinno uwzględniać zróżnicowane nawyki i ograniczenia żywieniowe gości Wystawy, wynikające z różnic kulturowych i religijnych oraz indywidualnych preferencji żywieniowych. Wszystkie produkty powinny być przeznaczone do konsumpcji na miejscu oraz na wynos.

- Najpopularniejszym modelem działania zagranicznych sieci restauracji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich jest franczyza. Taki model, po dostosowaniu do docelowego rynku, jest później łatwiej skalowalny. Oprócz turystyki, motorem dla branży HoReCa w Dubaju jest wysoka popularność organizowania spotkań towarzyskich w lokalach gastronomicznych (zdecydowanie częściej niż w domach), Dodatkowo, spora część osób zawodowo aktywnych wybiera gotowe posiłki, a obroty kategorii quick-service w dużej mierze są generowane poprzez bezpośrednie dostawy do klienta – wyjaśnia Moneer Faour, Dyrektor Pawilonu Polski na Wystawie Światowej Expo 2020 w Dubaju.  Jak dodaje, w dobie pandemii COVID-19 jedzenie na wynos i dowóz do klienta stały się główną formą sprzedaży dla większości lokali gastronomicznych. - W ostatnich trzech latach można także zauważyć rozwój gastronomii plenerowej w postaci tzw. food trucks, które zyskały popularność nie tylko dzięki oryginalności serwowania potraw, ale również dużej aktywności w mediach społecznościowych. Mając na uwadze specyfikę klimatu,  w sezonie zimowym klienci wybierają zazwyczaj ogródki gastronomiczne, natomiast latem konsumenci preferują lokale klimatyzowane – dodaje.

Prace konkursowe będą oceniane przez pryzmat doświadczenia (40%) oraz jakości przedstawionej koncepcji (60%). Pod uwagę brane będą m.in. różnorodność asortymentu, technologia przygotowywania potraw, kraj pochodzenia produktów, sposób serwowania potraw czy koncepcja obsługi gościa restauracji.

Udział w konkursie mogą wziąć podmioty, które posiadają minimum 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej, odpowiednie zasoby kadrowe oraz sytuację finansową umożliwiającą prowadzanie restauracji na Wystawie Światowej EXPO 2020 w Dubaju.

Laureatowi konkursu zostanie udostępniona strefa gastronomii zlokalizowana na parterze, obok strefy dzieci i strefy kolejki, zaprojektowana w ramach koncepcji architektonicznej Pawilonu Polski. Restauracja będzie miała charakter otwartego ogródka, a jej powierzchnia wyniesie  197,18 m2 (w tym powierzchnia zaplecza: ok. 71 m2). Operator restauracji będzie odpowiedzialny za dostawę i montaż kompletnego wyposażenia i urządzeń zaplecza gastronomicznego, zapewnienie asortymentu restauracji, stała obsługę i zarządzanie personelem.

Oferty w konkursie należy składać do 30 września 2020 r. do godziny 16.00.

Wystawy Światowe Expo to cykliczne wydarzenia o charakterze gospodarczym, promocyjnym i kulturalnym, których prestiż porównywalny jest z Mistrzostwami Świata w Piłce Nożnej czy Igrzyskami Olimpijskimi. Expo 2020 w Dubaju odbędzie się między 1 października 2021 r. a 31 marca 2022 r. i będzie pierwszą Wystawą Światową organizowaną w kraju arabskim. W półrocznym wydarzeniu udział weźmie ponad 200 państw i organizacji. Organizatorzy szacują, że Wystawę w Dubaju odwiedzi 18 milionów gości, którzy złożą 25 milionów wizyt.