Partner portalu
Rusza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai Konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai; fot. materiały prasowe

Rusza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai

Polska Agencja Inwestycji i Handlu ogłosiła konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na Wystawie Światowej Expo 2020 w Dubaju. Laureat konkursu otrzyma możliwość prowadzenia komercyjnej działalności gastronomicznej przez pół roku, od października 2021 do marca 2022. Czas na składanie ofert mija 30 września.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 21 lipca 2020 16:16

Restauracja ma być integralnym elementem ścieżki zwiedzania w Pawilonie Polski. Jej koncepcja powinna wpisywać się w ogólną strategię doświadczenia, budowanego wokół hasła przewodniego: „Polska. Kreatywność inspirowana naturą”.

- Otwarty konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na Expo 2020 w Dubaju traktujemy jako element promocji polskiej branży spożywczej na Expo 2020 w Dubaju, dając jednocześnie laureatowi konkursu wyjątkową szansę na rozwój biznesu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, również po zakończeniu Wystawy.  Zależy nam nie tylko na promocji naszych tradycji kulinarnych, ale również  prezentacji Polski jako kraju współtworzącego trendy żywieniowe, kraju rosnącej świadomości ekologicznej i estetyki kulinarnej, kraju, który wyróżnia szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Expo 2020 w Dubaju będzie świętem dialogu, współpracy i wymiany idei – chcemy, aby restauracja w Pawilonie Polski była jego częścią – mówi Adrian Malinowski, Komisarz Generalny Sekcji Polskiej Wystawy Światowej Expo 2020 w Dubaju.

Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie opracowania koncepcji restauracji wraz z propozycją asortymentu i przykładowym menu oraz opisem sposobu przygotowywania i serwowania potraw, a także koncepcji rozwiązań logistycznych oraz standardów obsługi klienta.

Przy tworzeniu koncepcji uczestnicy konkursu powinni inspirować się założeniami udziału Polski w najbliższej Wystawie Światowej, a także wytycznymi organizatora w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej na terenie Expo 2020 w Dubaju. Menu restauracji powinno uwzględniać zróżnicowane nawyki i ograniczenia żywieniowe gości Wystawy, wynikające z różnic kulturowych i religijnych oraz indywidualnych preferencji żywieniowych. Wszystkie produkty powinny być przeznaczone do konsumpcji na miejscu oraz na wynos.

- Najpopularniejszym modelem działania zagranicznych sieci restauracji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich jest franczyza. Taki model, po dostosowaniu do docelowego rynku, jest później łatwiej skalowalny. Oprócz turystyki, motorem dla branży HoReCa w Dubaju jest wysoka popularność organizowania spotkań towarzyskich w lokalach gastronomicznych (zdecydowanie częściej niż w domach), Dodatkowo, spora część osób zawodowo aktywnych wybiera gotowe posiłki, a obroty kategorii quick-service w dużej mierze są generowane poprzez bezpośrednie dostawy do klienta – wyjaśnia Moneer Faour, Dyrektor Pawilonu Polski na Wystawie Światowej Expo 2020 w Dubaju.  Jak dodaje, w dobie pandemii COVID-19 jedzenie na wynos i dowóz do klienta stały się główną formą sprzedaży dla większości lokali gastronomicznych. - W ostatnich trzech latach można także zauważyć rozwój gastronomii plenerowej w postaci tzw. food trucks, które zyskały popularność nie tylko dzięki oryginalności serwowania potraw, ale również dużej aktywności w mediach społecznościowych. Mając na uwadze specyfikę klimatu,  w sezonie zimowym klienci wybierają zazwyczaj ogródki gastronomiczne, natomiast latem konsumenci preferują lokale klimatyzowane – dodaje.

Prace konkursowe będą oceniane przez pryzmat doświadczenia (40%) oraz jakości przedstawionej koncepcji (60%). Pod uwagę brane będą m.in. różnorodność asortymentu, technologia przygotowywania potraw, kraj pochodzenia produktów, sposób serwowania potraw czy koncepcja obsługi gościa restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.