Partnerzy portalu
Ruszył Dining Week. Podpowiadamy, które restauracje warto odwiedzić w ramach festiwalu Dining Week potrwa od 6 do 31 lipca. / fot. materiały prasowe

Ruszył Dining Week. Podpowiadamy, które restauracje warto odwiedzić w ramach festiwalu

Autor: Jakub Szymanek Data: 07 lipca 2022 16:01

W ramach Dining Weeku do odkrycia jest ponad 100 restauracji w siedmiu największych aglomeracjach, w tym 30 w Warszawie! Wszystkie lokale skomponowały 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche i festiwalowy cocktail. Podpowiadamy, do których miejsc na kulinarnej mapie Warszawy warto się wybrać na obiad lub kolację.

#The Lobster House

Zlokalizowana na Krakowskim Przedmieściu restauracja to ponad 400 metrów kwadratowych powierzchni, 120 miejsc wewnątrz restauracji oraz dodatkowe miejsca w letnim ogródku, 7 akwariów i 10-metrowy bar, na którym wystawione są owoce morza na lodzie! Specjalnością restauracji są, jak sama nazwa wskazuje, homary, ale również kraby królewskie, kraby szkockie, a także największy wybór ostryg w Polsce.

Podczas festiwalu na gości czekają m.in. zapiekane małże św. Jakuba, cappuccino z homara, carpaccio z ośmiornicy czy skwierczący talerz wypełniony po brzegi owocami morza!

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

#Restauracja Baczewskich

Mieszcząca się w pałacyku Szucha Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich i polskiej wódki. W pałacyku Szucha spróbujemy kuchni lwowsko-warszawskiej z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia.

Podczas Dining Weeka goście mają do wyboru dwa zestawy 3 i 5 daniowe w wersji rybnej lub mięsnej. W pierwszym, rybnym czekają m.in. czarne pierogi z dorszem, sosem serowym, pomarańczowym beurre blanc i bottargą. W drugim natomiast grasica smażona w porto na brioche. 

#Frank Winebar&Shop

Po krótkiej wycieczce do Lwowa, wracamy do stołecznej restauracji Frank, aby spróbować smaków prosto z Niemiec. Za kartę dań odpowiada jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia: Aleksander Baron. Dania przygotowane przez Barona zachwycą nawet najbardziej wymagających gości!

Wśród festiwalowych propozycji cenionego Szefa Kuchni znalazły się m.in.: duszone policzki i ozory z dzika w czerwonym winie, zapiekane z topinamburem, jeżynami, miodem spadziowym czy szpecle z borowikami, niemieckim serem Maintaler, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, palonym masłem i ziołami. Miłośnicy deserów na pewno docenią pfirsiche strudel z rozmarynem, z kwiatami soli, lodami waniliowymi z kminkiem i miodem.

#Belvedere Łazienki Królewskie

Trudno o bardziej malownicze położenie dla restauracji niż to, którym może pochwalić się Belvedere. Zabytkowy pałacyk ukryty w sercu warszawskich Łazienek Królewskich kryje nowoczesne wnętrze o teatralnym sznycie projektu Borisa Kudlički. Elegancji wtóruje tutejsza kuchnia: wytworna, czerpiąca z polskiej tradycji kulinarnej, ale proponująca ją we współczesnym ujęciu.

Specjalnie na festiwal Szefowie Kuchni - Tomasz Łagowski oraz Łukasz Guziński - przygotowali m.in. polędwicę z dorsza z imbirem, smażonymi kurkami oraz koperkowym beurre blanc czy warzywne caserrole z wiejską wędzoną śmietaną.

#Elixir by Dom Wódki

Restauracja Elixir by Dom Wódki to pierwsza w Polsce i na świecie restauracja z kompleksowym podejściem do idei „food pairingu” w oparciu o polską kuchnię oraz wódkę, miody pitne i nalewki. Menu stanowią nowoczesne dania kuchni polskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi i gorzelniczymi różnych regionów kraju. Wszystkie dania w karcie menu, od przekąsek, przez zupy, dania główne, aż do deserów skomponowane zostały z wysokogatunkowymi alkoholami, których zadaniem jest dopełnienie i podkreślenie kompozycji smaków.

Podczas Dining Weeka restauracja uraczy gości pysznymi polskimi smakami w odsłonie fine dining. Szef Kuchni zaserwuje m.in. golonkę  z młodą kapustą, żelem z ogórka kiszonego, chipsami z boczku wędzonego, puree ziemniaczanym i lodami chrzanowymi lub w wersji wege - pieczonego bakłażana z warzywami ratatouille, serem gorgonzola, sosem tymiankowym z pieczonych warzyw. Smakosze kuchni polskiej powinni koniecznie odwiedzić to miejsce!

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł dostępne są 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz