23 marca rozpoczęła się wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Festiwal potrwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia kilkadziesiąt debiutów.
Specjalnie na festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu.
Podczas wiosennej edycji swoje menu spoza karty zaprezentują m.in. takie lokale jak: Why Thai Food&Wine, Hoża Argentine Steakhouse czy Zwierzyniec Beer&Rest, które debiutują podczas Restaurant Week.
Why Thai Food&Wine
Położona u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati restauracja Why Tai zaprasza na smaki Azji. W festiwalowym menu B na gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym; polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą.
W menu A Chef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.
Hoża Argentine Steakhouse
W Hoża Argentine Steakhouse podczas festiwalu goście spróbują sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym z granatem, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, do tego plastry polędwicy, bób z serrano oraz mus z selera z białą czekoladą.
Miłośnicy wege menu również nie wyjdą głodni! W opcji A czeka na nich tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango oraz ciasto filo, danie główne to pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame.
Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach menu będzie mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową.
Zwierzyniec Beer&Rest
Zwierzyniec Beer&Rest to pierwsza firmowa restauracja browaru Zwierzyniec zlokalizowana przy ulicy Brackiej 18. W wersji A restauracja proponuje m.in. pyzę z wędzonym twarogiem, pieczonym czosnkiem, konfiturą z cebuli i szczypiorem. Natomiast w wersji B comber z królika, z białymi szparagami z cydrem, kwaśną śmietaną i nowalijkami .
Na deser lokal poleca parfait orzechowe, ciastko, kawa.
Frank – Winebar&Shop
Restauracja Frank – Winebar&Shop specjalizuje się w niemieckich smakach. Za kulinarnymi sterami stoi Aleksander Baron. Podczas festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. niemiecką zupę rybną z wermutem, flamm z kiełbasą curry (menu B) czy krem z kapusty kiszonej, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem.
Na deser w obu wersjach menu znajdziemy ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, napęczniałe rodzynki, słodki sos waniliowy na ekologicznych żółtkach jaj i śmietankowe lody.
W wiosennej edycji festiwalu weźmie udział blisko 400 restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie.
Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Wiosenna edycja festiwalu potrwa do 10 kwietnia 2022.
Nie przegap najważniejszych wiadomości