Rynek pracy w gastronomii. Lokale podkupują sobie obsługę Restauracje podkupują sobie obsługę a zyskują na tym pracownicy/ fot. shutterstock

Rynek pracy w gastronomii. Lokale podkupują sobie obsługę

Autor: Gazeta Wyborcza Data: 15 czerwca 2021 09:57

Branża gastronomiczna po otwarciu mierzy się z ogromnym wyzwaniem. Brakuje rąk do pracy. W Warszawie na kucharzy, barmanów, kelnerów i baristów czeka prawie 1100 ofert pracy.

Przedsiębiorcy zaczęli podkupować sobie pracowników. I to nie tylko szefów kuchni, ale także barmanów i kelnerów. 

Jak informuje Wyborcza w stolicy na pracowników gastronomii czeka blisko 1,1 tys. ofert pracy – 519 dla kucharzy i 590 dla kelnerów, barmanów i baristów.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Właściciele restauracji i barów próbują zachęcić nowych pracowników wyższymi stawkami niż przed pandemią. Stawki wahają się od 18 zł dla osoby bez doświadczenia do nawet 30 zł za godzinę dla doświadczonego kucharza.  Przedsiębiorcy próbują podkupować pracowników konkurencji.

Więcej czytaj w Gazecie Wyborczej.

 

 


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz