Partnerzy portalu
Rynek pracy w gastronomii został mocno nadwyrężony (wideo) Aleksandra Osiecka, menedżer lokalu Grunt i Woda i Jakub Szymanek, horecatrends.pl / fot. PTWP

Rynek pracy w gastronomii został mocno nadwyrężony (wideo)

– Faktycznie rynek pracy w gastronomii został mocno nadwyrężony i pracownicy, którzy byli od lat mocno związani z sektorem „obrazili się” na gastronomię – powiedziała w rozmowie z horecatrends.pl Aleksandra Osiecka, menedżer lokalu Grunt i Woda.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 23 kwietnia 2021 08:05

Wisła na razie na wynos

Jak najbardziej planujemy otwarcie, już niebawem. W związku z tym, że lokal Grunt i Woda w swojej koncepcji jest lokalem działającym na wynos, więc dla nas tak naprawdę lockdown nie ma większego znaczenia. Niestety nie będziemy mogli rozłożyć pięknego ogródka i zaprosić gości na leżaki czy do stolików. Natomiast w takiej podstawowej wersji, gdzie ludzie spacerujący bulwarami będą mogli sobie zamówić kawę, herbatę czy lemoniadę na drogę, w takiej formie jesteśmy w stanie otworzyć się i tak naprawdę czekamy na piękną pogodę, która nam to umożliwi.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wiadomo, że jak rządowe obostrzenia zostaną zniesione i gastronomia chociażby w tej wersji ogródkowej będzie mogła się otwierać, to my już będziemy gotowi. W tym momencie warunkuje nas pogoda, bo te podstawowe rzeczy jesteśmy w tym momencie, w formie na wynos, oferować naszym gościom.

W oczekiwaniu na ogródki

Na pewno goście, którzy nie mogą u nas spędzać czasu, usiąść i zrelaksować się, siłą rzeczy wydają mniej pieniędzy. Przychodzą, zamawiają i idą dalej. Tak naprawdę pierwszy raz przyjdzie nam działać w takiej sytuacji, bo rok temu mimo lockdownów w pierwszej kolejności mogły funkcjonować lokale z ogródkami, więc nie odczuliśmy tej różnicy. Lokal Grunt i Woda jest lokalem od początku w samym zamyśle tak skonstruowanym, żeby wszystko było na wynos, więc ogródek jest dodatkowym atutem.

Ten rok będzie pierwszym takim, kiedy zaczynamy bez uruchomienia ogródka, więc dopiero później będzie można powiedzieć, jak to funkcjonuje. Mamy świadomość, że bez ogródka nie będzie to to samo, ale próbujemy walczyć, bo nie wiadomo, jak długo ta sytuacja będzie trwała. Trzeba łapać to, jakie na chwilę obecną mamy możliwości.

Zmiany na rynku pracy

Faktycznie rynek pracy w gastronomii został mocno nadwyrężony i pracownicy, którzy byli od lat mocno związani z sektorem „obrazili się” na gastronomię, bo ten system, który teraz panuje, spowodował, że przebranżowili się. Widzimy to po naszych znajomych, ale i po naszych pracownikach, którzy do tej pory z nami pracowali. W związku z tym, że jesteśmy lokalem sezonowym, to zatrudniamy także sezonowo. A nasi pracownicy muszą sobie poza sezonem jakieś inne zajęcie znaleźć i jeśli komuś udało się zaczepić gdzieś na stałe, to już w tej pracy zostaje. Ale nie obawiamy się tego, że nie będzie pracowników. Wiem, że sporo osób czeka na to, żeby gastronomia się odmroziła, ale widzę, że ludzie, którzy mieli specjalizacje, poszli do innych branż. A jak będzie się działo, to ten sezon też pokaże. Liczę na to, że znajdziemy fajnych pracowników, którzy na ten sezon z nami zostaną.

Doświadczenie kontra młodość

Z tych osób, które do tej pory do nas rekrutowały, to są osoby, które już były w gastronomii i ewentualnie młode osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gastronomią lub przygodę w Warszawie, jeśli chodzi o takie życie studenckie. Taką tendencję na chwilę obecną zaobserwowałam.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.