Partner portalu
Rząd nie ma konkretnego planu dla gastronomii - mocny komentarz prezesa IGGP Jacek Czauderna, prezes zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej/ fot. materiały prasowe

Rząd nie ma konkretnego planu dla gastronomii - mocny komentarz prezesa IGGP

- Branży gastro przede wszystkim potrzebne jest uruchomienie finansowych programów pomocowych w grudniu 2020, czyli rzeczywistych przelewów na konta firm gastronomicznych oczekujących pomocy dla pracowników, w celu ochrony stanowisk pracy i ochrony przed upadłością. Według naszych szacunków ok. 200 tys. pracowników branży gastronomicznej do 20.12.2020 r. straci pracę. Ok. 15 tys. firm ogłosi upadłość, w okresie świąt Bożego Narodzenia - mówi Jacek Czauderna, prezes zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 27 listopada 2020 08:50

}

Jakie są oczekiwania branży gastronomicznej względem rządu - czego potrzeba tu i teraz, żeby przetrwać?

W petycjach do KPRM i premiera Morawieckiego oraz Gowina jasno określiliśmy stanowisko Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej i Sztabu Kryzysowego Gastronomii. Dokumenty te są opublikowane na stronie www.iggp.pl w zakładce aktualności. Przede wszystkim potrzebne jest uruchomienie finansowych programów pomocowych w grudniu 2020, czyli rzeczywistych przelewów na konta firm gastronomicznych oczekujących pomocy dla pracowników, w celu ochrony stanowisk pracy i ochrony przed upadłością.

Niestety przedstawiciele rządu RP twierdzą, że wypłaty pomocy finansowej mają być w styczniu, chociaż robią co w ich mocy żeby wypłaty przyśpieszyć. Niestety w tych staraniach branża umiera,  ogłaszając co chwilę upadłości nowych lokali i tych z tradycjami, a rząd jest dumny z szybkości działań w organizacji pomocy dla przedsiębiorców i regulacji z dnia na dzień i kolejnych obostrzeń zamiast skupić się na profesjonalnym programie BEZPIECZNEJ SANITARNIE RESTAURACJI. Oferujemy naszą profesjonalną pomoc i doświadczenie, ale bez echa. Najłatwiej jest wszystko zamknąć i tym samym pozbawić pracowników źródła przychodów.

Według naszych szacunków ok 200 tys. pracowników branży gastronomicznej do 20.12.2020 r. straci pracę. Ok. 15 tys. firm ogłosi upadłość, w okresie świąt Bożego Narodzenia będą ogólnopolskie i agresywne strajki w Warszawie branż gastronomicznej, turystyki, hotelarstwa, targów i eventowej oraz fitness. Tylko w branży hotelarskiej już straciło pracę 44 000 ludzi. W branży turystycznej ok 100 000. To jest razem prawie 350 000 nowych bezrobotnych, o których żadna reżimowa stacja telewizyjna nie powie.

Sprzeczne i chaotyczne decyzje rządowe budzą wściekłość i agresje - zamykają/ otwierają wyciągi narciarskie, zamykają hotele dla rodzin w czasie ferii, czyli na nartach wszyscy będą służbowo i będą korzystać z usług gastronomicznych w pokojach albo w samochodach. Bo restauracja, przynajmniej na dzisiaj mają zostać zamknięte. Obłożenie hoteli spadło w Polsce do 8%. Kompletny chaos decyzyjny.

Na apele i petycje sztabu kryzysowego gastronomii polskiej, skupiającego wszystkie organizacje gastronomiczne w Polsce, do dzisiaj nie otrzymaliśmy ani jednej merytorycznej odpowiedzi przedstawicieli rządu. Na moją propozycje powołania grupy roboczej do opracowania programu bezpiecznej restauracji i programu pomocowego dla gastronomii minister Semeniuk odpowiada, że ma 40 branż w kryzysie i nie ma czasu na grupy robocze. Tylko nasza branża gastro to 76 tys. miejsc pracy i ponad milion aktywnych zawodowo młodych ludzi, którzy w liczbie ok 200 tys. definitywnie stracą do świąt Bożego Narodzenia zatrudnienie! To rychłe depresje społeczne i rosnąca demotywacja do tworzenia nowych biznesów i wartości!

Programy pomocowe 5 tys. na firmę bez względu na ilość zatrudnianych pracowników to jakiś szalony wymysł i powtórka z lockdownu nr 1., tj. z marca 2020 r. Firma z jednym pracownikiem otrzymuje 5 tys. dotacji i restauracja zatrudniająca 50 osób też otrzymuje „zapomogę na ratowanie miejsc pracy” - (cyt. Premier Morawiecki) równą 5 tys. zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Branż okologastronomicznych ( dostawcy, producenci) też to dotyczy, to kolejne tysiące ludzi z ogromnymi problemami, warto to też wziąć pod uwagę.
  • Gość

    A co z dostawcami dla gastronomi i całego rynku HORECA? Nikt o tym nie mówi....

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.