Sałatka wielkanocna to podstawa świątecznego stołu. Występuje w wielu wariacjach, jest także okazją do kulinarnych eksperymentów. Ewa Wachowicz dodaje do niej jeden składnik, który zwykle z Wielkanocą nam się nie kojarzy.
Wielkanocny stół to przede wszystkim jajka, które pojawiają się w wielu wersjach (z majonezem, nadziewane, w sałatkach, zupie, pieczeniach itd.) i są symbolem życia. O tym jest cała Wielkanoc – o ponownych narodzinach.
A skoro mowa także o sałatkach - jak powinien wyglądać przepis na idealną sałatkę wielkanocną? Takiego z pewnością nie ma, a i liczne składniki, jakie mogą się znaleźć w sałatce, bywa, że budzą kontrowersje.
Zazwyczaj jednak uniwersalna sałatka składa się produktów z zestawu: ziemniaki, marchew, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula, pietruszka, jabłko. Większość z warzyw kroi się w tym wypadku w kostkę. Doprawia się ją do smaku solą, cukrem lub pieprzem, a w roli składników wiążących występują majonez lub musztarda.
W niecodzienny sposób przyrządza sałatkę wielkanocną restauratorka Ewa Wachowicz. W jej przepisie tradycyjne jajka uzupełniają smakiem por i seler, ale także... ananas. To prosty przepis składający się z jedynie 7 składników i nie zajmujący wiele czasu na przygotowanie. Sałatka, dzięki ananasowi, z pewnością nie będzie nudna.
Krok 1. Jajka należy ugotować na twardo i ostudzić, po czym obrać ze skorupek.
Krok 2. Na sitku odcedzić seler, przekroić go na małe kawałki i umieścić w naczyniu, w którym będziemy mieszać składniki.
Krok 3. Na cienkie pióra kroimy por, który następnie nad sitkiem parzymy wrzątkiem. Po odcedzeniu mieszamy z selerem.
Krok 4. Plastry ananasa (ok. trzech) kroimy w kosteczkę i dodajemy co sałatki, po czym kroimy w kostkę jajka i również dodajemy.
Krok 5. Dodajemy do sałatki majonez, sól i pieprz i mieszamy do połączenia.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.