Porządki w domu, malowanie pisanek, przygotowanie święconki, a na stole żurek lub barszcz z białą kiełbasą, jajka i sałatka – to obowiązkowy element świąt wielkanocnych większości Polaków. Tą ostatnią można przyrządzić na wiele sposobów, także z tuńczykiem. Jak ją zrobić?
Jak powinien wyglądać przepis na idealną sałatkę wielkanocną? Takiego z pewnością nie ma. Zazwyczaj jednak uniwersalna sałatka składa się produktów, takich jak: ziemniaki, marchew, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula, pietruszka, jabłko. Większość z warzyw kroi się w tym wypadku w kostkę. Doprawia się ją do smaku solą, cukrem lub pieprzem, a w roli składników wiążących występują majonez lub musztarda.
Sałatkę można też odchudzić, zamiast majonezu dodając np. jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski, serek naturalny lub śmietanę (12 lub 18%), w tym jednak wypadku konieczne może być podkręcenie smaku przyprawami.
Ciekawą wersją sałatki wielkanocnej jest sałatka z tuńczykiem. W poniższym przepisie majonez można zastąpić w proporcjach 1:1 jogurtem naturalnym, a otrzymamy fit sałatkę. Lekką, zdrową i wpisującą się w aktualne trendy żywieniowe.
Tuńczyk to ryba bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego warto postawić na potrawy z tuńczykiem nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.
Sałatka z tuńczykiem to także doskonała propozycja dla osób, które chcą zrezygnować z ciężkich i kalorycznych dań na Wielkanoc. Zawiera ona bowiem tylko niewielką ilość tłuszczu, a dzięki obecności warzyw, dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.
Krok 1: Najpierw należy oczyścić warzywa. Papryki i rzodkiewki należy pokroić w drobną kostkę. Cebulę należy pokroić w piórka. Natkę pietruszki należy posiekać. Jajka należy obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
Krok 2: Wymieszać majonez i jogurt naturalny w misce, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3: Wszystkie składniki sałatki należy umieścić w dużej misce. Dodać sos i dokładnie wymieszać.
Krok 4: Sałatkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.