''(...) w naszym lokalu przy Wojciechowskiej 9A w Lublinie doszło do sytuacji wystąpienia bakterii salmonelli w jednym z surowców (mięso wołowe surowe) oraz u jednego pracownika, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym surowcem'' - poinformował Piri-Piri Kebab w Lublinie.
W mediach społecznościowych Piri-Piri Kebab 9 maja 2023 r. poinformował też, że ''Mięso po obróbce termicznej miało wynik ujemny. W porozumieniu z Sanepidem podjęliśmy niezbędne działania eliminujące wszelkie ryzyka z tym związane''.
Piri-Piri podał również, że wyeliminował dotychczasowego dostawcę mięsa wołowego.
''Przeprowadzona została również dwukrotna profesjonalna dezynfekcja przez firmę zewnętrzną co w naszym przekonaniu daje pewność, że podobne zdarzenie nie będzie miało miejsca.
W świetle zaistniałej sytuacji chcemy zapewnić odbiorcow Kebaba mrożonego Piri-Piri oraz franczyzobiorców, że produkcja dostarczanego do Państwa mięsa odbywała się i odbywa poza siedzibą naszego lokalu co eliminuje możliwość wystąpienia jego skażenia o podobnym charakterze.
Od 10 lat prowadzimy działalność gastronomiczną i takie zdarzenie miało miejsce jako po raz pierwszy i mamy nadzieję, że po raz ostatni'' - głosi komunikat na facebookowym profilu Piri-Piri.
Jednocześnie firma zapewniła:
''(...) jesteśmy głęboko i osobiście poruszeni tym zdarzeniem za co przepraszamy, szczególnie te osoby których to zdarzenie bezpośrednio dotknęło.
Przedstawiciel Piri-Piri oświadczył też na social mediach, że po sygnałach o zatruciach ''sam zglosilem lokal 4 maja rano z prosba o kontrole - chcialem sprawdzic czy to rzeczywiscie u nas'' (pisownia oryginalna - przy.red.).
Do zatruć miało dochodzić po wizytach w Piri-Piri pod koniec kwietnia 2023 r.
Jak czytamy na stronie internetowej firmy, historia Kebabu Piri-Piri rozpoczyna się od końca roku 2014, kiedy to został zakupiony pierwszy lokal przy ul. Nałęczowskiej 67 od słynnego wówczas w Lublinie „MUSTAFY”.
''Człowiek ten był wtedy znany szczególnie ze swojego talentu gastronomicznego i odniesionego sukcesu- mieszanki przypraw sprowadzanych bezpośrednio z Syrii do Kebabu z Kurczaka. Z tej receptury korzystamy do dnia dzisiejszego. I taką też stosujemy w produkcji naszego mięsa dla innych lokali'' - informuje Piri-Piri.
Z biegiem czasu firma rozwinęła się - powstał kolejny lokal w Lublinie przy ul. Krańcowej 107.
''W 2018 roku przy pomocy naszych przyjaciół z Turcji opracowaliśmy nasz autorski Kebab Wołowo-Barani. Jest to prawdziwy hit sprzedażowy i mamy go również w naszej ofercie produkcyjnej. Pierwsze kroki w kierunku produkcji stawialiśmy w firmie Meatfarm pod Warszawą. W 2019 roku nawiązaliśmy współpracę z firmą „Zakłady Mięsne Cioczek” w Lublinie gdzie zaczęliśmy produkować nasze Kebaby na większą skalę. W 2021 roku przenieśliśmy produkcję do firmy „JP Food” i do chwili obecnej współpracujemy z tym zakładem'' - czytamy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.