×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Schabowy wśród 10. najlepszych kotletów świata. Który wygrał?
Które miejsce w rankingu Taste Atlas zajął kotlet schabowy? | fot. Shutterstock

Schabowy wśród 10. najlepszych kotletów świata. Który wygrał?

Autor: Witold Stech Data: 17 kwietnia 2023 13:36

Popularny przewodnik turystyczny Taste Atlas regularnie poddaje ocenom dania w przeróżnych kategoriach. Tym razem padło na kotlety, a w zestawieniu TOP 10 znalazło się miejsce również dla kotleta schabowego.

  • Kotlet schabowy znalazł się na 9. miejscu wśród 10. najlepszych kotletów świata.
  • Wyprzedziły go tak znane dania jak sznycel wiedeński, kotlet de volaille czy cordon bleu.
  • Dwa pierwsze miejsca zajęły dania z Argentyny.

Nie sznycel wiedeński i nie kotlet schabowy zwycięzcami rankingu na najlepsze kotlety świata wg Taste Atlas. Dwa czołowe miejsca okupują kotlety z Argentyny, miejsce na podium także dla Japonii.

Milanesa to najlepszy kotlet świata wg Taste Atlas

Zwycięzca to milanesa - nieoficjalna potrawa narodowa Argentyny. To panierowany kawałek wołowiny smażonej na gorącym oleju, zwijający się podczas smażenia. Danie ma wiele podobieństw do austriackiego sznycla wiedeńskiego i amerykańskiego smażonego steku z kurczaka. Jednak milanesa ma swoje korzenie we Włoszech, a oryginalne danie pochodzi z Mediolanu.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Milanesa napolitana to rozbudowana wersja kotleta. Wywodzi się ściśle z Buenos Aires i składa ze steku milanesa, który jest panierowany, smażony, a następnie pokryty plastrem szynki, pikantnym sosem pomidorowym i grubymi plastrami mozzarelli.

Czym się różni kotlet schabowy od sznycla?

A skoro już o sznyclu mowa - jedno z najbardziej znanych dań kuchni austriackiej uplasowało się dopiero na 4. pozycji. Sznycel wiedeński przypomina schabowego, ale jest przyrządzany z cielęciny, a nie z wieprzowiny. Danie jest chronione prawem i jeśli ma się nazywać Wiener Schnitzel - musi powstawać z cielęciny.

Tradycyjnie sznycel wiedeński podawany jest z z dżemem z borówki brusznicy, kawałkami cytryny i maślanymi ziemniakami, prostą sałatką ziemniaczaną lub frytkami.

Klasyczny sznycel wiedeński z frytkami. | fot. Pixabay

Kotlet po japońsku, czyli tonkatsu

Na trzecim miejscu rankingu Taste Atlas znalazło się japońskie danie tonkatsu. To panierowany i smażony w głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy, który nie ma szczególnie długiej historii (koniec XIX wieku) i początkowo był inspirowany Zachodem.

Tonkatsu jest daniem samym w sobie, ale w połączeniu z innymi składnikami może przekształcić się w wiele odmian; zrobione jak kanapka, w połączeniu z ramenem lub ryżem, polane gęstym sosem miso lub podawane z curry.

W rankingu znalazło się miejsce również dla popularnego cordon bleu. | fot. Shutterstock

Kotlet schabowy w rankingu Taste Atlas

Nasz polski schabowy zajął w rankingu 9. miejsce, a wyprzedziły go jeszcze m.in. tak dobrze znane dania jak cordon bleu czy kotlet de volaille.

A o schabowym Taste Atlas pisze tak:

"Uważany za odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, panierowany kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Choć pojawił się w XIX wieku pod wpływem austriackiej i niemieckiej tradycji kulinarnej, szybko stał się ostoją restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju."

Schabowego przygotowujemy z cienkiego kotleta schabowego lub polędwicy i smażymy w panierce, podając go z zwykle z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami, ale także sałatkami.

Czym są i na czym polegają rankingi Taste Atlas?

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz