Popularny przewodnik turystyczny Taste Atlas regularnie poddaje ocenom dania w przeróżnych kategoriach. Tym razem padło na kotlety, a w zestawieniu TOP 10 znalazło się miejsce również dla kotleta schabowego.
Nie sznycel wiedeński i nie kotlet schabowy zwycięzcami rankingu na najlepsze kotlety świata wg Taste Atlas. Dwa czołowe miejsca okupują kotlety z Argentyny, miejsce na podium także dla Japonii.
Zwycięzca to milanesa - nieoficjalna potrawa narodowa Argentyny. To panierowany kawałek wołowiny smażonej na gorącym oleju, zwijający się podczas smażenia. Danie ma wiele podobieństw do austriackiego sznycla wiedeńskiego i amerykańskiego smażonego steku z kurczaka. Jednak milanesa ma swoje korzenie we Włoszech, a oryginalne danie pochodzi z Mediolanu.
Milanesa napolitana to rozbudowana wersja kotleta. Wywodzi się ściśle z Buenos Aires i składa ze steku milanesa, który jest panierowany, smażony, a następnie pokryty plastrem szynki, pikantnym sosem pomidorowym i grubymi plastrami mozzarelli.
A skoro już o sznyclu mowa - jedno z najbardziej znanych dań kuchni austriackiej uplasowało się dopiero na 4. pozycji. Sznycel wiedeński przypomina schabowego, ale jest przyrządzany z cielęciny, a nie z wieprzowiny. Danie jest chronione prawem i jeśli ma się nazywać Wiener Schnitzel - musi powstawać z cielęciny.
Tradycyjnie sznycel wiedeński podawany jest z z dżemem z borówki brusznicy, kawałkami cytryny i maślanymi ziemniakami, prostą sałatką ziemniaczaną lub frytkami.
Na trzecim miejscu rankingu Taste Atlas znalazło się japońskie danie tonkatsu. To panierowany i smażony w głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy, który nie ma szczególnie długiej historii (koniec XIX wieku) i początkowo był inspirowany Zachodem.
Tonkatsu jest daniem samym w sobie, ale w połączeniu z innymi składnikami może przekształcić się w wiele odmian; zrobione jak kanapka, w połączeniu z ramenem lub ryżem, polane gęstym sosem miso lub podawane z curry.
Nasz polski schabowy zajął w rankingu 9. miejsce, a wyprzedziły go jeszcze m.in. tak dobrze znane dania jak cordon bleu czy kotlet de volaille.
A o schabowym Taste Atlas pisze tak:
"Uważany za odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, panierowany kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Choć pojawił się w XIX wieku pod wpływem austriackiej i niemieckiej tradycji kulinarnej, szybko stał się ostoją restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju."
Schabowego przygotowujemy z cienkiego kotleta schabowego lub polędwicy i smażymy w panierce, podając go z zwykle z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami, ale także sałatkami.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.