×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sekret żurku Roberta Makłowicza. Bez tego to "nędzny i straszny żureczek"
Jak żurek robi Robert Makłowicz? Przede wszystkim - nie żałuje czosnku. | fot. shutterstock

Sekret żurku Roberta Makłowicza. Bez tego to "nędzny i straszny żureczek"

Autor: Witold Stech Data: 20 marca 2023 12:48

Żurek to jeden z nieodłącznych elementów i symboli świąt wielkanocnych. Tradycyjnie gotuje go się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. Swoje spojrzenie na tą potrawę ma także Robert Makłowicz, wg którego jeden składnik jest szczególnie istotny w przyrządzaniu.

Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole, chociaż przez wiele osób jadany jest nie tylko od święta.

Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego (zwykle z mąki żytniej) na wędzonce lub białej kiełbasie. To specjalność nie tylko kuchni polskiej, ale i np. białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Sama nazwa potrawy pochodzi od dawnego niemieckiego sūr, dziś określanego jako sauer - kwaśny.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Żur na Wielkanoc - jak go robi Robert Makłowicz?

Przepisów na żurek jest wiele i często różnią się od siebie regionalnie. Na Górnym Śląsku zakwas na żur powstaje z żytniej mąki razowej, żur żeniaty to z kolei żur podawany z ziemniakami w kostce. W innych regionach zupa bywa podawana także z stopiona słonina, boczkiem, podrobami, gotowanym jajem. Swoje pomysły i wskazówki dotyczące zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych i potraw z nimi związanych mają również kulinarne osobistości. O żurku chętnie mówi np. Robert Makłowicz, a według niego kwintesencją dobrego smaku tej potrawy jest czosnek.

- Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - mówi Robert Makłowicz.

Sekretem dobrego smaku żurku Roberta Makłowicza jest czosnek. | fot. arc.

Przepis na żurek Roberta Makłowicza

Składniki na żurek

  • pół kilo wędzonych żeberek,
  • 100 g wędzonej szynki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • pół litra zakwasu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • średnia cebula,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • suszony majeranek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie żurku krok po kroku:

Krok 1. Do garnka należy wlać wodę, a w niej umieścić żeberka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i całość gotować ok. godzinę.

Krok 2. Ziemniaki należy obrać i pokroić, a szynkę i boczek pociąć w kostkę. Ziemniaki po pokrojeniu wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Gdy już takie będą dorzucamy tam szynkę.

Krok 3. Boczek i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz mąkę i mieszamy do uzyskania zasmażki.

Krok 4. Wlewamy na patelnię chochlę bulionu z żeberek i mieszamy, po czym przelewamy całą zawartość patelni do garnka, mieszając. Następnym krokiem jest wlanie zakwasu.

Krok 5. Doprawiamy żurek sola, pieprzem, posiekaną zieloną pietruszką oraz majerankiem. Podajemy z ugotowaną białą kiełbasą oraz jajkiem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz