×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych
Selgros Cash & Carry sponsoruje kolejną edycję Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych. / fot. materiały prasowe

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

Autor: Materiał powstał w ramach współpracy z marką Selgros Cash & Carry Data: 30 marca 2023 10:04

W dniach 14-15 marca 2023 uczniowie ze szkół z całej Polski kształcący się w zawodzie kucharza wzięli udział w finale VII  Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Turniej był organizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu wraz z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą oraz Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, natomiast Selgros Cash & Carry miał zaszczyt być sponsorem tego wydarzenia. Głównym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań przy użyciu ziemniaków i grzybów. Zwycięzcy konkursu odebrali odznaczenia w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu.

Selgros Cash & Carry sponsoruje kolejną edycję Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

Zarówno ziemniaki, jak i grzyby są jednymi z podstawowych składników w kuchni, a ich różnorodne zastosowanie sprawia, że każdy zawodowy kucharz powinien umieć je przyrządzić na wiele sposobów. Znajomość różnych technik gotowania tych produktów, pozwala na stworzenie bardziej złożonych dań, szczególnie że są one doskonałym źródłem składników odżywczych. Nic dziwnego, że były one motywem przewodnim zmagań - umiejętność korzystania z nich pozwala na stworzenie niepowtarzalnych smaków i aromatów w potrawach.

W konkursie wzięło udział 16 uczestników z 8 szkół z 6 województw. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo - część teoretyczna obejmowała quiz ogólny i tematyczny, gdzie sprawdzano wiedzę na temat m.in. ziemniaków i grzybów. W części praktycznej uczestnicy stanęli przed wyzwaniem przygotowania 5 potraw z wykorzystaniem składników konkursowych. Dania następnie poddawane były ocenie jury konkursu.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

Kryteria były wymagające – oceniano m.in.  planowanie i organizację pracy, a także higienę i bezpieczeństwo na stanowisku. Ważne były również technika wykonania i poprawność procesów technologicznych, a przede wszystkim smak przygotowanej potrawy. Zarówno produkty spożywcze, jak i nagrody w postaci zestawu profesjonalnych noży dla zwycięzcy i bonów towarowych dla finalistów zostały ufundowane przez Selgros Cash & Carry.

Uroczyste wręczanie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Pierwsze miejsce zdobył  Łukasz Kunik, uczeń poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Drugie miejsce na podium zostało wywalczone przez Ilonę Milanowską z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie, a trzecie miejsce na podium przypadło Kacprowi Zięciakowi z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.

Dzięki zaangażowaniu sponsorów, takich jak Selgros Cash & Carry młodzi adepci sztuki kulinarnej mają okazję sprawdzić swoje umiejętności w wyjątkowych warunkach, jakim jest konkurs kulinarny. Wspieranie młodych ludzi w rozwijaniu swoich pasji i zdolności kulinarnych to ważny aspekt działalności Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.  Współpraca ze szkołami gastronomicznymi, wymiana doświadczeń z ekspertami kulinarnymi w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy organizacja konkursu Les Chefs en Or to tylko niektóre z przykładów aktywności w tym zakresie.

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

***

Transgourmet to marka zaopatrująca Klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.

Selgros Cash & Carry to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros Cash & Carry to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 19 hal handlowych w całej Polsce, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Siedlcach, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).

Transgourmet i Selgros Cash & Carry to marki handlowe używane przez Transgourmet Polska. Spółka wchodzi w skład Transgourmet Holding AG, która należy do szwajcarskiej Grupy Coop z siedzibą w Bazylei.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz