Partnerzy portalu
SEN z nową kartą menu i koktajlami w azjatyckim stylu (galeria) SEN z nową kartą menu i koktajlami w azjatyckim stylu, fot. materiały prasowe

SEN z nową kartą menu i koktajlami w azjatyckim stylu (galeria)

Stołeczny SEN zaskoczył wszystkich powrotem w nowej odsłonie. Lokal postawił na szeroko pojmowane smaki Azji. Za odmienione menu odpowiada Alon Than.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 20 sierpnia 2020 12:06

SEN pojawił się na stołecznym rynku restauracyjnym ponad 2 lata temu. I chociaż smaki Azji od samego początku działania pojawiały się w głowie właścicieli, to dopiero w tym sezonie zawitały do kuchni lokalu.

– Pomysł na kuchnię azjatycką narodził się ponad dwa lata temu, jeszcze przed otwarciem lokalu. Od samego początku chcielibyśmy stworzyć koncept będący hybrydą kuchni azjatyckiej z klimatem nowojorskim. Trzymiesięczna przerwa pozwoliła nam na opracowanie nowej strategii, która wpisze się w obecną rzeczywistość – mówią właściciele SEN.

– Postawiliśmy na szefa kuchni, którego dobrze znamy. Alon Than to cenione nazwisko w branży, mistrz świata w sushi. Współpraca z nim, to gwarancja wysokiej jakości potraw. I już widać, że goście to doceniają – dodają właściciele. 

Azjatyckie menu SEN z sushi w roli głównej skomponował wspomniany już Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku, który w Warszawie prowadzi swoje restauracje Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar

– Zawsze uważałem, że w restauracjach z dobrym koktajl barem, muzyką i świetnym alkoholem powinno się także podawać dobre jedzenie. Przecież nie zawsze idziemy do miejsca skupionego na życiu nocnym po kolacji, a nawet gdyby, to przecież po kilku godzinach miłego wieczoru z przyjaciółmi jest więcej niż pewne, że zgłodniejemy. I co wtedy? Dlatego bardzo się ucieszyłem i potraktowałem to jako ciekawe wyzwanie kulinarne, kiedy właściciele SEN zwrócili się do mnie z prośbą o stworzenie nowej, ciekawej i oryginalnej karty menu bazującej na sushi. Uznałem, że to świetny pomysł. Zresztą, jakby to powiedzieć, myślę, że od pierwszego spotkania między nami „kliknęło”. Mamy podobny etos pracy – tłumaczy Alon Than.

– Postawiliśmy na bardzo odważne i ciekawe połączenia smaków, podane w nowoczesny sposób, taki, który cieszy oko. Potrawy są w mniejszych kawałkach, więc każdy z gości może się nimi dzielić. Menu w SEN otwierają małe przekąski tzw. snacks. Mamy tutaj np. edamame, krążki kalmara czy japońskie pierożki gyoza. Japońska tradycja kulinarna to też surowa ryba, ale w restauracji jest podana w różnorodny sposób, w „raw menu” Zaproponowałem np. tatar z łososia czy Ceviche z różnych ryb. Podobnie makarony, jak udon czy ramen, zdecydowałem się poddać w nowoczesnej formie i małych porcjach. Zwieńczeniem całego menu są oczywiście różne zestawy sushi – kontynuuje.

– Od wprowadzenia menu minęły już prawie trzy miesiące. I z tego co widzimy, goście bardzo polubili nowe menu i są zadowoleni. Muszę powiedzieć, że na każdym etapie naszej współpracy, bardzo podziwiałem i doceniałem sposób, w jaki miejsce jest prowadzone i zarządzane. Współpraca z całą załogą Snu to była i jest dla mnie i moich kucharzy prawdziwa przyjemność. Z wielkim optymizmem patrzymy w przyszłość, mając nadzieję, że goście nieustannie będą wracali do SEN - miejsca, w którym odnajdą wspaniałą atmosferę, doskonałą muzykę a także wyborne jedzenie podane w towarzystwie świetnych drinków – podsumowuje szef kuchni.

Menu azjatyckie zostaje w SEN na stałe. Jak mówią twórcy konceptu, współpraca z Alonem Thanem to nie jest jednorazowa akcja, a długofalowa współpraca. Poza nowym food menu, zaszły również spore zmiany w karcie koktajli. Szefowa baru Asia Chełchowska skomponowała autorską kartę, w której zostały wykorzystane azjatyckie przyprawy tj. sos yuzu, wasabi, trawa cytrynowa czy matcha.

SEN jest otwarty przez trzy dni w tygodniu, od czwartku do soboty od godziny 18.00 do ostatniego gościa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.