Partnerzy portalu
Senses z 4 czapkami od Gault&Millau

Senses z 4 czapkami od Gault&Millau

Kuchnia, za sterami której stoi Andrea Camastra, od początku swego istnienia jest zauważana i doceniana przez polskich i zagranicznych znawców oraz smakoszy. Restauracja, która ma już na swoim koncie m.in. gwiazdkę Michelin właśnie otrzymała kolejne wyróżnienia. SENSES dołącza do swojej kolekcji kolejne 4 czapki od przewodnika Gault&Millau, potwierdzając tym samym pozycję krajowego lidera oraz zostaje zakwalifikowana do prestiżowego zestawienia najlepszych restauracji według rankingu 50 Best Discovery.

Autor: horecatrends.pl Data: 27 listopada 2019 11:06

Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci w Gault&Millau przyznają restauracjom atrybut każdego szefa kuchni - czapki kucharskie. Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20 a punkty przyznawane są na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są również obsługa, wystrój i atmosfera danego miejsca. SENSES od 2013 roku systematycznie pnie się w rankingu Gault&Millau, od 4 lat uzyskując najwyższe wyniki w Polsce. W tym roku to 4 czapki oraz 18,5 pkt, które oznaczają ni mniej ni więcej status najlepszej restauracji w kraju okiem międzynarodowego smakosza. 

Ranking 50 Best Discovery wchodzący w skład The World’s 50 best to lista największych odkryć gastronomicznych na świecie. Trafiają tam najznakomitsze restauracje prowadzone przez znanych i nagradzanych szefów kuchni. Zestawienie powstaje w oparciu o ankietę sporządzaną przez bywalców restauracji, kucharzy, krytyków, dziennikarzy, autorów książek kulinarnych oraz restauratorów. Pozycjonuje 50 najlepszych i najbardziej obiecujących, według członków Akademii, restauracji na całym globie. Nagroda ma opinię promującej nowe trendy kulinarne i poszukiwania w kuchni. Zakwalifikowanie się do grona 50 Best Discovery jest ogromnym wyróżnieniem a także wydarzeniem bez precedensu w naszym kraju.

SENSES to miejsce, w którym każdego wieczoru prezentowana jest wybitna sztuka o kulinarnym wymiarze. Szef kuchni zaprasza wszystkich przybyłych na prawdziwą ucztę zmysłów i ani na chwilę nie pozwala odpocząć od niespodzianek. Puszyste okazuje się chrupkie w smaku, oszronione rozpala podniebienie, a to, co mięsiste zaskakuje lekkością. Andrea Camastra projektuje dania wg metody „note by note”, której jest ambasadorem. Pomimo wyjątkowo nowoczesnego wyposażenia kuchni i pracowni sensorycznej na talerzu nie ma eksperymentów naukowych, tylko zapachy i aromaty, które Andrea odnalazł i wyczuł w naturalnych produktach. A następnie zadbał o ich wyjątkową intensywność i połączenia. Według SENSES - doskonały posiłek to nie tylko jedzenie i wino, ale emocjonujące doznanie, które na stałe zapisuje się w pamięci gości.

Andrea Camastra, to znakomity, utalentowany szef kuchni SENSES. Energiczny, pełen pasji, z otwartym umysłem i nietuzinkowym podejściem do gotowania. Zakochany w Polsce oraz zafascynowany historią jej kuchni. Nieustannie czerpie z niej inspiracje, nie zapominając o swoim pochodzeniu. Jest wizjonerem całkowicie oddanym swojej pracy. Dzięki temu w swojej karierze może pochwalić się wieloma wyróżnieniami, w tym przyznanym w 2019 roku tytułem jednego ze stu najlepszych kucharzy na świecie według magazynu „Le Chef”, a ponadto tytułami “Chef of The Year North England”, “Chef of the Future 2015” oraz “Chef of the Year 2017” według przewodnika Gault&Millau. Informacje o nim znaleźć można również w encyklopedii Oksfordzkiej i w The Diners Club® 50 Best Discovery Series. Unikalny talent Andrei i jego odwagę w przekraczaniu konwencji docenił Hervé This (odkrywca i ojciec kuchni molekularnej), który podczas pobytu w Polsce mianował go ambasadorem metody „note-by-note” i okrzyknął następcą legendarnego Ferrana Adrii.

Dania tworzone w SENSES są hołdem złożonym ciekawskiej naturze człowieka. Nasycone kolorami i zapachem, niezwykłe w formie od razu pobudzają wyobraźnię, przyciągają wzrok, angażują powonienie i przykuwają uwagę odbiorcy. Chcemy by wywoływały pozytywne zaskoczenie i niedowierzanie. Mają być ucztą i wyzwaniem dla smaku, węchu, wzroku, dotyku i słuchu. Tak, tak… u nas można usłyszeć dźwięki jedzenia. Cieszę się, że nasze dania, zgodnie z ich przeznaczeniem, wzbudziły ciekawość i znalazły uznanie również w oczach światowych ekspertów. Każda nagroda ma dla nas ogromną wartość bo pokazuje, że to co tworzymy znajduje odbiorców i zrozumienie, a nam daje dodatkową motywację by szukać nowych, niekonwencjonalnych rozwiązań. Znalezienie się w tych rankingach pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku i mamy apetyt na więcej!- mówi Andrea Camastra

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.