Ania Starmach, kucharka i jurorka MasterChef Polska podzieliła się z czytelnikami swojej strony przepisem na sernik, pochodzącym od jej ojca. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników, a także proces pieczenia. Jak go zrobić?
Sernik to jedno z kultowych ciast w polskiej kuchni, którego smak przypomina nam o rodzinnych tradycjach i wspólnych chwilach spędzonych przy stole. Szczególną popularnością cieszy się podczas świąt, w tym Wielkanocy, gdy króluje na stole obok takich ciast jak mazurki, makowce i babki.
Ania Starmach, jurorka programu "MasterChef", postanowiła podzielić się sekretnym przepisem na delikatny i puszysty sernik swojego taty. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :) - pisze Ania Starmach na swojej stronie aniastarmach.pl, skąd pochodzi przepis.
Krok 1. Od białek należy oddzielić żółtka, a te ostatnie utrzeć z cukrem waniliowym oraz 200 g cukru.
Krok 2. Do masy należy dodać masło, a w następnej kolejności 2 łyżki mąki. Kolejno dodajemy także mielony biały ser, a całość miksujemy. Dodajemy żurawinę i rodzynki i mieszamy szpatułką.
Krok 3. Na sztywną pianę ubijamy białka i dodajemy do nich 100 g cukru. 1/3 białek mieszamy z masą serową, następnie dodajemy pozostałe 2/3 i mieszamy delikatnie, by nie zaburzyć puszystej konsystencji.
Krok 4. Przekładamy do tortownicy przetartej masłem i obsypanej mąką masę serową, a na wierzchu smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.
Krok 5. Pieczemy ciasto początkowo w piekarniku w temperaturze 170 stopni C, a po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. W niej pieczemy sernik jeszcze przez 75 minut.
Krok 6. Studzimy sernik w delikatnie uchylonym piekarniku, dzięki czemu nie opadnie za mocno.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.