×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sernik Ani Starmach. To przepis jej taty, idealny na Wielkanoc
Ania Starmach podzieliła się przepisem na sernik swojego taty na swojej stronie internetowej. | fot. arc.

Sernik Ani Starmach. To przepis jej taty, idealny na Wielkanoc

Autor: Witold Stech Data: 07 kwietnia 2023 14:36

Ania Starmach, kucharka i jurorka MasterChef Polska podzieliła się z czytelnikami swojej strony przepisem na sernik, pochodzącym od jej ojca. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników, a także proces pieczenia. Jak go zrobić?

Sernik to jedno z kultowych ciast w polskiej kuchni, którego smak przypomina nam o rodzinnych tradycjach i wspólnych chwilach spędzonych przy stole. Szczególną popularnością cieszy się podczas świąt, w tym Wielkanocy, gdy króluje na stole obok takich ciast jak mazurki, makowce i babki.

Sernik wielkanocny Ani Starmach - przepis jej taty

Ania Starmach, jurorka programu "MasterChef", postanowiła podzielić się sekretnym przepisem na delikatny i puszysty sernik swojego taty. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :) - pisze Ania Starmach na swojej stronie aniastarmach.pl, skąd pochodzi przepis.

Sernik to jedno z ulubionych wielkanocnych ciast Polaków. | fot. Pixabay

Przepis na sernik Ani Starmach - lista składników

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Sernik Ani Starmach - wykonanie krok po kroku

Krok 1. Od białek należy oddzielić żółtka, a te ostatnie utrzeć z cukrem waniliowym oraz 200 g cukru.

Krok 2. Do masy należy dodać masło, a w następnej kolejności 2 łyżki mąki. Kolejno dodajemy także mielony biały ser, a całość miksujemy. Dodajemy żurawinę i rodzynki i mieszamy szpatułką.

Krok 3. Na sztywną pianę ubijamy białka i dodajemy do nich 100 g cukru. 1/3 białek mieszamy z masą serową, następnie dodajemy pozostałe 2/3 i mieszamy delikatnie, by nie zaburzyć puszystej konsystencji.

Krok 4. Przekładamy do tortownicy przetartej masłem i obsypanej mąką masę serową, a na wierzchu smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.

Krok 5. Pieczemy ciasto początkowo w piekarniku w temperaturze 170 stopni C, a po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. W niej pieczemy sernik jeszcze przez 75 minut.

Krok 6. Studzimy sernik w delikatnie uchylonym piekarniku, dzięki czemu nie opadnie za mocno.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz