×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sernik, który każdemu wychodzi. Jak go zrobić na Wielkanoc?
Jak zrobić idealny sernik na Wielkanoc? Przepis jest prosty. | fot. Pixabay

Sernik, który każdemu wychodzi. Jak go zrobić na Wielkanoc?

Autor: Witold Stech Data: 03 kwietnia 2023 10:42

To jedno z ulubionych ciast Polaków. Sernik można wykonać na wiele sposobów, a dobór właściwych proporcji składników sprawia, że jest ciastem, które może wyjść każdemu. Jak zrobić sernik idealny?

  • Sernik to ulubione ciasto świąteczne ponad połowy Polaków.
  • Można go zrobić z mnóstwem dodatków, a kluczem do sukcesu w przygotowaniu są odpowiednie składniki i ich proporcje.
  • Sernik świetnie nadaje się także do mrożenia i konsumpcji w późniejszym terminie.

Według badania przeprowadzonego przez SW Research aż 54% Polaków uważa sernik za swoje ulubione świąteczne ciasto. Dalej plasują się makowiec (52%) i pierniczki (31,7%).

Z czym można zrobić sernik na Wielkanoc?

Co ważne, przepis na sernik jest wyjątkowo prosty. Można do niego dodać wiele różnych składników – rodzynki, mak, owoce, kakao, czekoladę – słowem, wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota. Dużą zaletą jest to, że może być on pieczony w piekarniku lub robiony na zimno, co pozwala uzyskać zupełnie inny efekt.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Choć wariacji na temat tego ciasta jest wiele i co roku powstają nowe interpretacje deseru na bazie sera, to najpopularniejsze są te rodzaje serników, których tradycje sięgają jeszcze z XIV wieku. Należą do nich np. sernik krakowski, wiedeński, królewski. Dużą popularnością cieszy się także sernik bez spodu.

Sernik można podać np. z polewą, konfiturą, owocami. | fot. Pixabay

Sernik bez komplikacji. Jak go zrobić?

Przygotowanie idealnego sernika może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jedynie kilka podstawowych składników, które można uzupełnić o opcjonalne, ulubione dodatki.

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki masła

Przygotowanie sernika na Wielkanoc krok po kroku

Krok 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Krok 2. Wymieszaj ser, jajka, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz mąkę w misce.

Krok 3. Rozpuść masło i dodaj je do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4. Wylej masę serową do formy do pieczenia i umieść ją w rozgrzanym piekarniku.

Krok 5. Piecz sernik przez około godzinę, aż zacznie się rumienić na wierzchu.

Krok 6. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.

Krok 7. Przełóż sernik do lodówki i pozostaw go tam na co najmniej godzinę przed podaniem.

Sernik to jedno z ulubionych ciast wielkanocnych Polaków. | fot. Pixabay

Jak zrobić sernik idealny?

Prostota przepisu na sernik jest jednym z powodów, dla których zawsze wychodzi idealnie. Ale to nie tylko kwestia prostoty, lecz też odpowiedniego doboru składników. Są łatwo dostępne, masło nadaje sernikowi aksamitną konsystencję. Ser, który jest podstawowym składnikiem, nadaje mu unikalny smak i zapach i powoduje, że ciasto rozpływa się w ustach.

Sernik można podać na wiele sposobów - samodzielnie lub z dodatkiem świeżych owoców albo z bitą śmietaną. Można też posypać go cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Nie ma jednego, poprawnego sposobu podawania sernika - wszystko zależy od gustu i preferencji.

Czy sernik należy trzymać w lodówce i czy można go mrozić?

Sernik musi być umieszczony w lodówce przed podaniem, aby stężał. To pozwala mu na nabranie odpowiedniej konsystencji i smaku. Można go też zamrozić, a później rozmrozić w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz