To jedno z ulubionych ciast Polaków. Sernik można wykonać na wiele sposobów, a dobór właściwych proporcji składników sprawia, że jest ciastem, które może wyjść każdemu. Jak zrobić sernik idealny?
Według badania przeprowadzonego przez SW Research aż 54% Polaków uważa sernik za swoje ulubione świąteczne ciasto. Dalej plasują się makowiec (52%) i pierniczki (31,7%).
Co ważne, przepis na sernik jest wyjątkowo prosty. Można do niego dodać wiele różnych składników – rodzynki, mak, owoce, kakao, czekoladę – słowem, wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota. Dużą zaletą jest to, że może być on pieczony w piekarniku lub robiony na zimno, co pozwala uzyskać zupełnie inny efekt.
Choć wariacji na temat tego ciasta jest wiele i co roku powstają nowe interpretacje deseru na bazie sera, to najpopularniejsze są te rodzaje serników, których tradycje sięgają jeszcze z XIV wieku. Należą do nich np. sernik krakowski, wiedeński, królewski. Dużą popularnością cieszy się także sernik bez spodu.
Przygotowanie idealnego sernika może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jedynie kilka podstawowych składników, które można uzupełnić o opcjonalne, ulubione dodatki.
Składniki
Przygotowanie sernika na Wielkanoc krok po kroku
Krok 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Krok 2. Wymieszaj ser, jajka, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz mąkę w misce.
Krok 3. Rozpuść masło i dodaj je do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Wylej masę serową do formy do pieczenia i umieść ją w rozgrzanym piekarniku.
Krok 5. Piecz sernik przez około godzinę, aż zacznie się rumienić na wierzchu.
Krok 6. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
Krok 7. Przełóż sernik do lodówki i pozostaw go tam na co najmniej godzinę przed podaniem.
Prostota przepisu na sernik jest jednym z powodów, dla których zawsze wychodzi idealnie. Ale to nie tylko kwestia prostoty, lecz też odpowiedniego doboru składników. Są łatwo dostępne, masło nadaje sernikowi aksamitną konsystencję. Ser, który jest podstawowym składnikiem, nadaje mu unikalny smak i zapach i powoduje, że ciasto rozpływa się w ustach.
Sernik można podać na wiele sposobów - samodzielnie lub z dodatkiem świeżych owoców albo z bitą śmietaną. Można też posypać go cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Nie ma jednego, poprawnego sposobu podawania sernika - wszystko zależy od gustu i preferencji.
Sernik musi być umieszczony w lodówce przed podaniem, aby stężał. To pozwala mu na nabranie odpowiedniej konsystencji i smaku. Można go też zamrozić, a później rozmrozić w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.