×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sernik na Wielkanoc na herbatnikach. Tak robi go Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz chętnie dzieli się swoją wiedzą kulinarną na temat wypieków. | fot. Facebook/Ewa Wachowicz

Sernik na Wielkanoc na herbatnikach. Tak robi go Ewa Wachowicz

Autor: Witold Stech Data: 03 kwietnia 2023 14:45

Wielkanoc bez ciast istnieć by nie mogła i już wkrótce na naszych stołach pojawią się przeróżnej maści babki, mazurki, makowce i serniki. Swoim przepisem na to ostatnie ciasto dzieli się również restauratorka i autorka programów kulinarnych Ewa Wachowicz. Jaki jest sekret jej sernika na Wielkanoc?

  • Serniki wielkanocne występują w wielu smakach i rodzajach, najpopularniejsze to sernik tradycyjny, krakowski i wiedeński.
  • Zamiast tradycyjnego spodu można wykorzystać do jego przygotowania herbatniki, tak robi Ewa Wachowicz.

Tradycyjny polski sernik jest przygotowywany z mielonego twarogu, jaj, masła, śmietanki i cukru. Ma jednak także swoje odmiany: sernik krakowski z bakaliami i kratką z ciasta, puszysty sernik wiedeński ze skórką pomarańczową czy sernik kropla rosy z charakterystyczną pianką.

W cukierniach i kawiarniach można spotkać również serniki "międzynarodowe". I tak, sernik nowojorski przygotowuje się z serka kremowego zamiast twarogu, a sernik baskijski różni się brakiem spodu i mocno przypieczonym wierzchem. Sernik japoński z kolei zachwyca sprężystością. Ma sufletową konsystencję, którą otrzymuje się najpierw ucierając serek kremowy z żółtkami i masłem, a następnie dodając białka z cukrem ubite na gęstą pianę.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Swój patent na sernik ma również Ewa Wachowicz i zaprezentowała go w programie "Ewa gotuje". Ciekawostką jest tu wykorzystanie np. herbatników.

Przepis na sernik wielkanocny na herbatnikach Ewy Wachowicz. Lista składników

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • orzeszki pistacjowe lekko solone (2 garści)

Masa serowa

  • 600 g twarogu
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 100%
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki - białej czekolady

Polewa i dekoracja

  • ½ puszki masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • prażone migdały
  • lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Jak zrobić idealny sernik? Przepis Ewy Wachowicz krok po kroku

Krok 1. Zmiksować robotem kuchennym orzeszki i pokruszone herbatniki. Masło roztopić w rondelku lub na małej patelni i dorzucić do niego orzeszki i herbatniki. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia w lodówce.

Luksusowy sernik na Wielkanoc. Jak go zrobić?

Krok 2. Biała czekolada powinna być rozpuszczona w kąpieli wodnej. Jajka należy zmiksować z serem, śmietanką i skórką z cytryny, a także cukrem i cukrem waniliowym. Po zmiksowaniu należy dolać do nich czekoladę i dodać serek mascarpone, a całość zmiksować.

Jak piec sernik na Wielkanoc na herbatnikach?

Krok 3. Na spód w tortownicy wyłożyć masę i wyrównać. Pieczemy ciasto w temperaturze 18 stopni C przez 60 minut. Kolejne 15 minut dopiekamy w temperaturze 160 stopni.

Czym udekorować sernik na Wielkanoc?

Krok 4. Ostudzony sernik smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy skórką cytrynową, lukrem oraz prażonymi migdałami.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz