Wielkanoc bez ciast istnieć by nie mogła i już wkrótce na naszych stołach pojawią się przeróżnej maści babki, mazurki, makowce i serniki. Swoim przepisem na to ostatnie ciasto dzieli się również restauratorka i autorka programów kulinarnych Ewa Wachowicz. Jaki jest sekret jej sernika na Wielkanoc?
Tradycyjny polski sernik jest przygotowywany z mielonego twarogu, jaj, masła, śmietanki i cukru. Ma jednak także swoje odmiany: sernik krakowski z bakaliami i kratką z ciasta, puszysty sernik wiedeński ze skórką pomarańczową czy sernik kropla rosy z charakterystyczną pianką.
W cukierniach i kawiarniach można spotkać również serniki "międzynarodowe". I tak, sernik nowojorski przygotowuje się z serka kremowego zamiast twarogu, a sernik baskijski różni się brakiem spodu i mocno przypieczonym wierzchem. Sernik japoński z kolei zachwyca sprężystością. Ma sufletową konsystencję, którą otrzymuje się najpierw ucierając serek kremowy z żółtkami i masłem, a następnie dodając białka z cukrem ubite na gęstą pianę.
Swój patent na sernik ma również Ewa Wachowicz i zaprezentowała go w programie "Ewa gotuje". Ciekawostką jest tu wykorzystanie np. herbatników.
Masa serowa
Polewa i dekoracja
Krok 1. Zmiksować robotem kuchennym orzeszki i pokruszone herbatniki. Masło roztopić w rondelku lub na małej patelni i dorzucić do niego orzeszki i herbatniki. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia w lodówce.
Krok 2. Biała czekolada powinna być rozpuszczona w kąpieli wodnej. Jajka należy zmiksować z serem, śmietanką i skórką z cytryny, a także cukrem i cukrem waniliowym. Po zmiksowaniu należy dolać do nich czekoladę i dodać serek mascarpone, a całość zmiksować.
Krok 3. Na spód w tortownicy wyłożyć masę i wyrównać. Pieczemy ciasto w temperaturze 18 stopni C przez 60 minut. Kolejne 15 minut dopiekamy w temperaturze 160 stopni.
Krok 4. Ostudzony sernik smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy skórką cytrynową, lukrem oraz prażonymi migdałami.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.