×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sezon na młodą kapustę. Gołąbki wyjdą z niej idealne, ale jedna rzecz jest kluczowa
Młoda kapusta jest dostępna już w maju. Idealnie nadaje się do gołabków. | fot. Shutterstock

Sezon na młodą kapustę. Gołąbki wyjdą z niej idealne, ale jedna rzecz jest kluczowa

Autor: Witold Stech Data: 16 maja 2023 17:08

Gołąbki zna niemal każdy. To potrawa półmięsna, z farszem zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnie przyrządza się je z mielonego mięsa wieprzowego, ryżu lub kaszy, z dodatkiem cebuli, grzybów, przypraw. Są zwykle duszone lub smażone na tłuszczu.

  • Przed przygotowaniem gołąbków z młodej kapusty trzeba ją odpowiednio sparzyć.
  • Do farszu, oprócz podstawowych składników, można dodać także jajko i namoczoną bułkę.
  • Zamiast ryżu do przygotowania farszu do gołąbków można użyć np. kaszy pęczak.

To tradycyjne danie kuchni Europy Środkowe i Wschodniej, znane, oprócz Polski, w Czechach i na Słowacji, na Ukrainie, Białorusi, w Litwie oraz Rosji. Oprócz tego w Niemczech i w Skandynawii. Podobne do nich są też bałkańskie sarme czy dolmades, jednak tam zamiast kapusty białej częściej występuje jej kiszona odmiana lub liście winorośli.

W maju szczególnie warto przyjrzeć się młodej kapuście (to początek sezonu, jest dostępna do sierpnia). W odróżnieniu od dojrzałej białej kapusty, ma delikatniejszy smak, kruche liście i więcej witaminy C.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Gołąbki z młodej kapusty będą delikatne i kruche. | fot. Shutterstock

Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? To kluczowe w przygotowaniu

Tradycyjna metoda zakłada usunięcie wierzchnich liści i odcięcie głąba. Pozostałą część kapusty po umyciu wkłada się do garnka i gotuje we wrzątku kilka minut (7-9), a po wyjęciu kapusty, odrywa się jej liście.

Sposób na miękkie liście kapusty na gołąbki. Czy solić wodę?

Woda do parzenia kapusty powinna zakrywać ją w naczyniu całkowicie i powinna być osolona. Niektóre przepisy zakładają także użycie cukru zamiast soli. Podczas parzenia warto też kapustę obracać, a palcem wyczujemy czy liście są już miękkie.

Czy do farszu na gołąbki dodaje się jajko i bułkę?

Zwykle za bazę nadzienia do gołąbków służy ugotowany ryż lub kaszę oraz mięso mielone (wieprzowo - wołowe) i zeszklona cebula (oraz sól i pieprz). Opcjonalnie dodać można także inne ulubione składniki, np. grzyby.

Dodanie jajka do farszu na gołąbki nie zaburza smaku potrawy, a poprawia konsystencję farszu. Dzięki czemu farsz gołąbków jest bardziej zbity i nie rozpada się.

Niektóre przepisy zakładają także dodanie do farszu bułki, wcześniej namoczonej (np. w mleku lub bulionie) i odciśniętej.

Jak zrobić idealne gołąbki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 młoda zielona kapusta
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 100 g ryżu (lub kaszy, np. pęczak)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka lubczyku

Sos do gołąbków:

  • 1,5 litra bulionu
  • 500 ml passaty
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przepis na gołąbki z młodej kapusty krok po kroku

Krok 1. W lekko osolonej wodzie ugotować ryż i dodać go do miski z mięsem. Na tarce zetrzeć obraną cebulę i także dodać do miski. Doprawić całość solą, pieprzem oraz octem balsamicznym i przyprawami. Całość wymieszać.

Krok 2. Kapustę sparzyć w garnku według instrukcji powyżej. Po wyjęciu ostudzić i rozebrać, odcinając zgrubienia liści.

Krok 3. Na każdym liściu nałożyć porcję wyrobionego farszu i zawijać jak krokiety - najpierw dłuższe boki nakładamy na mięso, a później krótsze podwijamy do środka.

Krok 4. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści kapusty, łączeniem do dołu układamy na nich gołąbki, a całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 minut, do miękkości kapusty. Nie pozbywamy się wywaru.

Krok 5. W innym garnku wywar łączymy z przecierem i mąką, rozmieszaną uprzednio z paroma łyżkami zimnej wody. Gotujemy całość z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy po 5 minutach śmietanę, cały czas mieszając.

Krok 6. Wlewamy sos do garnka z gołąbkami, a całość gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy gołąbki koperkiem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz