Partnerzy portalu
Sezonowość w kuchni jest bardzo istotna (wideo) Michał Trukawka, zastępca szefa kuchni w restauracji Nova Wola, w rozmowie z horecatrends.pl opowiedział o znaczeniu produktów i sezonowości w kuchni. / fot. PTWP

Sezonowość w kuchni jest bardzo istotna (wideo)

Michał Trukawka, zastępca szefa kuchni w restauracji Nova Wola w stołecznym hotelu Crowne Plaza w rozmowie z horecatrends.pl opowiedział o znaczeniu produktów i sezonowości w kuchni.

Autor: Jakub Szymanek Data: 08 grudnia 2021 21:40

Jesienią tego roku wystartowała restauracja Nova Wola. Jak wyglądały prace nad otwarciem?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Długo zastanawialiśmy się, jak to ma być kuchnia i w którą stronę pójść z restauracją. Jak już padł wybór, że będzie to restauracja polska, zastanawialiśmy się nad lokalizacją, w której części Warszawy jesteśmy i o tym też świadczy nazwa Nova Wola, czyli zarówno stara część Warszawy, która obecnie jest przybudowywana w bardziej biznesową. Jeśli chodzi o smak, chcieliśmy pokazać, że kuchnia polska może być smaczna i wcale nie trzeba jeść dań z całego świata, a nasze rodzime potrawy.

W kuchni stawiacie na sezonowość. Jak oceniasz ten trend?

Sezonowość jest bardzo istotna. Trzeba iść za trendem, ale i za produktem, który jest obecnie dostępny na rynku. Mamy cztery sezony, w trakcie których produkty się zmieniają i staramy się do nich dopasować nasze dania. Staramy się budować naszą kartę w ten sposób, że oprócz takiej klasycznej podstawowej karty, mamy wkładki sezonowe, które są oparte na produktach sezonowych. I chcemy też dotrzeć do szerszego grona i pokazać, że dania polskie można fajnie podać z takim twistem kulinarnym.

Patrząc na sezonowość, jesienią i zimą jakie jemy dania?

To są dania trochę cięższe jak np. gulasz z dzika z jałowcem, czy inne dania oparte na dyni. A zaraz wchodzimy w okres świąteczny, także będzie m.in. kulebiak z polędwiczki wieprzowej czy pstrąg w migdałach, consomme grzybowe, czyli takie dania nawiązujące do produktu i okresu, w który będziemy wchodzić.

Jak bardzo ważny jest produkt w kuchni?

Sam produkt w kuchni jest niezmiernie istotny. Jeśli mamy produkt dobrej jakości i świeży, to zawsze te dania zupełnie inaczej smakują i wyglądają. Są też większe możliwości dla kucharza, który musi być osobą kreatywną. Musi potrafić zmieniać, dodawać, a jak nie ma jednego produktu, to zastąpić go innym. Dzięki temu powstają nam bardzo ciekawe dania.

Skąd pozyskujecie produkty do kuchni?

Staramy się wyszukiwać najbardziej cenione produkty na naszym rynku. Bazować na polskich dostawcach, jeśli chodzi o mięso, ryby czy warzywa. Mamy kilku wybranych dostawców, którzy dostarczają nam regularnie produkty i dzięki temu możemy przygotowywać nasze świeże dania.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.