Partnerzy portalu
Sezonowość w kuchni jest bardzo istotna (wideo) Michał Trukawka, zastępca szefa kuchni w restauracji Nova Wola, w rozmowie z horecatrends.pl opowiedział o znaczeniu produktów i sezonowości w kuchni. / fot. PTWP

Sezonowość w kuchni jest bardzo istotna (wideo)

Autor: Jakub Szymanek Data: 08 grudnia 2021 21:40

Michał Trukawka, zastępca szefa kuchni w restauracji Nova Wola w stołecznym hotelu Crowne Plaza w rozmowie z horecatrends.pl opowiedział o znaczeniu produktów i sezonowości w kuchni.

Jesienią tego roku wystartowała restauracja Nova Wola. Jak wyglądały prace nad otwarciem?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Długo zastanawialiśmy się, jak to ma być kuchnia i w którą stronę pójść z restauracją. Jak już padł wybór, że będzie to restauracja polska, zastanawialiśmy się nad lokalizacją, w której części Warszawy jesteśmy i o tym też świadczy nazwa Nova Wola, czyli zarówno stara część Warszawy, która obecnie jest przybudowywana w bardziej biznesową. Jeśli chodzi o smak, chcieliśmy pokazać, że kuchnia polska może być smaczna i wcale nie trzeba jeść dań z całego świata, a nasze rodzime potrawy.

W kuchni stawiacie na sezonowość. Jak oceniasz ten trend?

Sezonowość jest bardzo istotna. Trzeba iść za trendem, ale i za produktem, który jest obecnie dostępny na rynku. Mamy cztery sezony, w trakcie których produkty się zmieniają i staramy się do nich dopasować nasze dania. Staramy się budować naszą kartę w ten sposób, że oprócz takiej klasycznej podstawowej karty, mamy wkładki sezonowe, które są oparte na produktach sezonowych. I chcemy też dotrzeć do szerszego grona i pokazać, że dania polskie można fajnie podać z takim twistem kulinarnym.

Patrząc na sezonowość, jesienią i zimą jakie jemy dania?

To są dania trochę cięższe jak np. gulasz z dzika z jałowcem, czy inne dania oparte na dyni. A zaraz wchodzimy w okres świąteczny, także będzie m.in. kulebiak z polędwiczki wieprzowej czy pstrąg w migdałach, consomme grzybowe, czyli takie dania nawiązujące do produktu i okresu, w który będziemy wchodzić.

Jak bardzo ważny jest produkt w kuchni?

Sam produkt w kuchni jest niezmiernie istotny. Jeśli mamy produkt dobrej jakości i świeży, to zawsze te dania zupełnie inaczej smakują i wyglądają. Są też większe możliwości dla kucharza, który musi być osobą kreatywną. Musi potrafić zmieniać, dodawać, a jak nie ma jednego produktu, to zastąpić go innym. Dzięki temu powstają nam bardzo ciekawe dania.

Skąd pozyskujecie produkty do kuchni?

Staramy się wyszukiwać najbardziej cenione produkty na naszym rynku. Bazować na polskich dostawcach, jeśli chodzi o mięso, ryby czy warzywa. Mamy kilku wybranych dostawców, którzy dostarczają nam regularnie produkty i dzięki temu możemy przygotowywać nasze świeże dania.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz