Partner portalu
Sing Sing – nowy projekt Marcina Wachowicza Sing Sing – nowy projekt Marcina Wachowicza, fot. materiały prasowe

Sing Sing – nowy projekt Marcina Wachowicza

Sing Sing to nowy koncept w portfolio Marcina Wachowicza. Tym razem restaurator skierował swoje kroki w stronę kuchni azjatyckiej, łącząc ją z szeroko pojmowaną kulturą.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 06 lipca 2020 08:21

Sing Sing, oprócz wspomnianego przez Marcina Wachowicza, tworzą Lena Dula jako Creative & Marketing Director, Patryk Stal jako szef kuchni oraz Agnieszka Pałka jako General Manager. Za identyfikację wizualną lokalu odpowiada Mateusz Machalski. Lokal mieści się przy ul. Świętokrzyskiej 18, po sąsiedzku z innym lokalem Wachowicza – Aioli.

– Sing Sing jest połączeniem rozrywki z jedzeniem, w pewien sposób miejscem teatralnym, bo zawsze będę powtarzać, że tworzymy wiele scen od kulinarnej, przez rozrywkową, po wystawienniczą. Chcemy być alternatywą dla głośnych klubów muzycznych. Sing Sing to przestrzeń dla ludzi, którzy chcą zjeść i dobrze się bawić. Nie mamy ograniczeń. W Singu może wydarzyć się wszystko – wyjaśnia Marcin Wachowicz.

– Rynek jest chłonny i dzisiaj w Polsce jest potrzeba wyjścia do restauracji nie tylko po to, aby zjeść, ale spędzenia czasu w różny sposób i chcemy dać takie możliwości ludziom. Cała nasza przestrzeń aktualnie kształtuje się i będzie dopasowana do konkretnych eventów. Będziemy m.in. organizować show, wernisaże, koncerty i warsztaty kulinarne z kuchni azjatyckiej – dodaje.

Kuchnia Sing Sing to przede wszystkim mix wpływów z różnych stron Azji. Jest aromatycznie i kolorowo.

– Jest to kuchnia eksperymentująca, łącząca najlepsze elementy i wyróżniki tradycyjnych smaków i oryginalnych receptur z europejską wrażliwością. Rdzeniem jest kuchnia tajska, ale czerpię m.in. z Japonii, Korei, Wietnamu. Wspomagają mnie w tym w kucharze z Nepalu i Tajlandii, którzy spędzili wielu czasu na podróżach po całej Azji. Mój know how i kreatywność spotykają się z ich wiedzą, pasją i umiejętnościami. Tak powstaje nasza autorska wizja kuchni azjatyckiej a la Sing Sing. Team musi być międzynarodowy. Stawiamy na dania z woka, szeroko rozpoznawalne przysmaki jak Mango Sticky Rice czy Pad Thai, dlatego, że są uwielbiane przez gości. Ale potrafimy też zaskoczyć. Budujemy dania od podstaw, szykując własne bazy, buliony, pasty curry – mówi Patryk Stal, szef kuchni Sing Sing.

– Sing Sing to koncept in progress na wielu poziomach, w ruchu, czerpiący garściami ze street foodu. Wszyscy wiemy, że na azjatyckiej ulicy powstają prawdziwe smakowe majstersztyki, jest atmosfera, serce, pasja. Do tego dochodzi azjatycka sezonowość - ona wyznacza nam rytm. Z tej mieszanki emocji, wiedzy, zaangażowania powstaje współczesna wersja tradycyjnej kuchni azjatyckiej, która łączy się z europejską. Nie chcę się zatrzymywać ani przesadnie kategoryzować naszych działań. Stawiamy na rozwój, na poszukiwania, będziemy się zmieniać. Docelowo - foodriot to nasza misja – dodaje.

Restauracja poza jedzeniem stawia na wszelkiego rodzaju formy rozrywki jak np. występy artystów, muzykę na żywo czy warsztaty kulinarne.

– Sing Sing w założeniu to miejsce hybrydowe, połączenie przestrzeni foodowej, drinkowej z działaniami kulturalno-artystycznymi, szeroko inspirowanymi Azją. To ona jest obiektem naszych fascynacji i to w różnych wymiarach. Stawiamy na budowanie unikalnych doświadczeń, wypracowanie własnego stylu działania na przecięciu muzyki, sztuki, wizualiów, performancu. Azja to kipiący tygiel. Nie sposób wymienić wszystkich fascynujących zjawisk i inspracji - yakuza, cyberpunk, tokijska Shibuya, Full Moon Party, muay thai, sumo, geisha girls, manga, kuriozalne połączenia, ekscentryczne wydarzenia, stylizacje, zmysłowa atmosfera azjatyckiego streetu, rozbłyski neonów, rozświetlone miliardami świateł metropolie… Z tego „tkamy” naszą opowieść – tłumaczy Lena Dula, Creative & Marketing Director Sing Sing.

– Pojawią się wernisaże, bliżej nieokreślone live acty, dużo muzyki na żywo, dj-e w nowych, nieoczywistych odsłonach. Mamy 3 sceny - foodriot skoncentrowaną na kuchni azjatyckiej, gdzie zjawiskowo buchają woki i jest żywy ogień, showbar - barową, gdzie łączymy elementy show barmańskiego z azjatyckim coctail barem oraz artystyczną - która dąży do kontrastowych i nieoczywistych zestawień. AZJA jest tu duszą, sercem i ciałem. Pracujemy zespołowo na przecięciu tych 3 sfer / scen, aby zbudować autorską jakość, wielozmysłowe, spójne doświadczenia. Sing Sing to nie restauracja, nie klub, nie bistro, nie bar - przestrzeń, pretekst, powidok. Nowa kategoria – dodaje.

Lokal jest czynny od poniedziałku do niedzieli w godz 12.00-23.00. W piątki i w soboty od 12.00 do 1.00.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.