Partnerzy portalu
Snails Garden: Ślimaki wracają do gastronomii. Jednak w żółwim tempie! fot. materiały prasowe

Snails Garden: Ślimaki wracają do gastronomii. Jednak w żółwim tempie!

- Menu w Bistro Ślimaka układamy sami i to bez zahamowań. Przecież nikt nie zna smaku ślimaka i to od nas zależy w jaki sposób go podamy. Nie trzymamy się utartej francuskiej drogi, ślimaki serwujemy w nieco bardziej polskim wydaniu - mówią serwisowi www.horecatrends.pl Mariola i Grzegorz Skalmowscy, właściciele Bistro Ślimaka oraz firmy Snails Garden.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 23 stycznia 2019 09:06

Skąd się wzięły ślimaki na polskich podniebieniach? 

Z danych, jakie udało się nam pozyskać, ślimaki w Polsce były dostępne już w latach 70 tych. Można było je kupić za dolary na Zachodzie lub za pośrednictwem magazynów centralnych, przy obsłudze grup i turystów zagranicznych. Wówczas traktowano je w kategoriach nowinek. Poza tym były bardzo drogie, więc dostępne wyłącznie dla zamożnych konsumentów m.in. w drogich knajpach. Później, kiedy wprowadzono stan wojenny w Polsce, słuch o nich zaginął.

Teraz ślimaki znów powracają na talerze polskich konsumentów i do gastronomii, jednak w ślimaczym tempie. Na razie jest to produkt turystyczny, i naszym zdaniem właśnie turystyka kulinarna może się z nim śmiało zmierzyć. Warmia i Mazury ślimakiem stoją i wierzymy, że tutaj ślimaki mają rację bytu, tutaj może się to udać. Poza tym myślimy, że raczej jest i będzie to produkt eventowy albo konkursowy.

Dlaczego postawiliście na gastronomię i ślimaki? 

Z gastronomią związani jesteśmy od 1994 roku. Zaczynaliśmy od własnego foodtrucka. Wtedy, w najśmielszych snach byśmy nie pomyśleli, że zajmiemy się ślimakami. 

Po prostu szukaliśmy pomysłu na życie na wsi, w zgodzie z naturą. A ślimaki są jej najbliżej. Na 2-hektarowym terenie zorganizowaliśmy miejsce, na którym hasają ślimaki na wolnym wybiegu, adoptowaliśmy także kuce szetlandzkie ze schroniska, które mają towarzystwo mini owieczek i kóz.

Bistro Ślimaka ruszyło w 2017 r. Okazało się, że prowadzenie tego typu działalności to nasza kolejna wspólna pasja. Cały czas pracujemy nad uzupełnianiem menu o kolejne potrawy. Zamierzamy też dalej rozwijać się w sektorze turystyki kulinarnej. 

Kto sięga po Wasze ślimaki?

Bistro Ślimaka działa w sezonie letnim. Goście przyjeżdżają do nas z całej Europy - to pewnie za sprawą naszej obecności w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Menu układamy sami i tu nie mamy zahamowań. Przecież nikt nie zna smaku ślimaka i to od nas zależy jak będzie smakować i w jaki sposób go podamy. Nie trzymamy się utartej francuskiej drogi, bo to nie nasze dziedzictwo. Podajemy je na własny sposób, w polskim wydaniu, dlatego serwujemy np. pierogi pasłęckie ze ślimakami czy burgery z mięsem ślimaka i naszym tajemniczym sosem Helix. Goście z entuzjazmem przyjmują nasze wariacje i pomysły. 

W Hiszpanii podpatrzyliśmy, że ślimaki podaje się tam wraz z wykałaczkami. My również nie wyobrażamy sobie tego w inny sposób. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.