×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sos do jajek na Wielkanoc. Prosty i szybki, idealny zamiast majonezu
Jajka najcześciej bywają jedzone z majonezem i sosem tatarskim, ale sos można przygotować inaczej. |fot. Pixabay

Sos do jajek na Wielkanoc. Prosty i szybki, idealny zamiast majonezu

Autor: Witold Stech Data: 06 kwietnia 2023 12:34

Klasyczne gotowane, a także faszerowane - Wielkanoc bez jajek ciężko sobie wyobrazić. Można je serwować tradycyjnie, z dodatkiem np. majonezu, sosu tatarskiego lub szczypiorku, albo przygotować sos do jajek. Jak to zrobić?

Jajko w chrześcijaństwie łączone jest ze zmartwychwstaniem. Trafia do wielkanocnego koszyczka, będąc znakiem zwycięstwa Chrystusa nas śmiercią, jego skorupka symbolizuje to, co stare, a żółtko - to, co nowe.

Trafia także oczywiście na wielkanocne stoły pod przeróżnymi postaciami - jako składnik ciast, sałatek, a także w wersji faszerowanej, gotowanej na twardo z przeróżnymi dodatkami. Zwykle to majonez i sos tatarski, ale można sos do jajek na Wielkanoc przygotować także własnoręcznie.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Chrzanowy sos do jajek na Wielkanoc

Sos chrzanowy do jajek ma typowo wielkanocny smak, a oprócz chrzanu znajdziemy w nim majonez, śmietanę, jabłka i ogórki kiszone. Jego wykonanie jest proste i zajmie zaledwie kilka minut.

Składniki

  • 1 słoik chrzanu
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • pół szklanki śmietany (18%)
  • pół szklanki majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Połączyć śmietanę, majonez i chrzan ze startym jabłkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Krok 2. Przekroić na pół ugotowane jaja i po ułożeniu ich na talerzu polać je sosem.

Sos do jajek na Wielkanoc nie musi być nudny i wiele składników może podkręcić jego smak. | fot. Shutterstock

Ostry sos do jajek na Wielkanoc

To coś dla miłośników mocniejszych doznań smakowych. W roli głównej występuje tu sos Sriracha, a smaku dodaje także sok z limonki.

Składniki:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki sosu Sriracha
  • łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Majonez, sos i sok z limonki wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2. Aby smaki się przegryzły, najlepiej jest odstawić sos do lodówki na ok. pół godziny.

Sos szczypiorkowy do jajek na Wielkanoc

Wiosenny w smaku, z szczypiorkiem w roli głównej i dodatkiem czosnku i cytryny. Świetnie będzie się komponował z jajkami.

Składniki:

  • 2 łyżki szczypiorku (posiekanego)
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Śmietanę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny wymieszać w misce.

Krok 2. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Serwować schłodzony.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz