Klasyczne gotowane, a także faszerowane - Wielkanoc bez jajek ciężko sobie wyobrazić. Można je serwować tradycyjnie, z dodatkiem np. majonezu, sosu tatarskiego lub szczypiorku, albo przygotować sos do jajek. Jak to zrobić?
Jajko w chrześcijaństwie łączone jest ze zmartwychwstaniem. Trafia do wielkanocnego koszyczka, będąc znakiem zwycięstwa Chrystusa nas śmiercią, jego skorupka symbolizuje to, co stare, a żółtko - to, co nowe.
Trafia także oczywiście na wielkanocne stoły pod przeróżnymi postaciami - jako składnik ciast, sałatek, a także w wersji faszerowanej, gotowanej na twardo z przeróżnymi dodatkami. Zwykle to majonez i sos tatarski, ale można sos do jajek na Wielkanoc przygotować także własnoręcznie.
Sos chrzanowy do jajek ma typowo wielkanocny smak, a oprócz chrzanu znajdziemy w nim majonez, śmietanę, jabłka i ogórki kiszone. Jego wykonanie jest proste i zajmie zaledwie kilka minut.
Składniki
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Połączyć śmietanę, majonez i chrzan ze startym jabłkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Krok 2. Przekroić na pół ugotowane jaja i po ułożeniu ich na talerzu polać je sosem.
To coś dla miłośników mocniejszych doznań smakowych. W roli głównej występuje tu sos Sriracha, a smaku dodaje także sok z limonki.
Składniki:
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Majonez, sos i sok z limonki wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2. Aby smaki się przegryzły, najlepiej jest odstawić sos do lodówki na ok. pół godziny.
Wiosenny w smaku, z szczypiorkiem w roli głównej i dodatkiem czosnku i cytryny. Świetnie będzie się komponował z jajkami.
Składniki:
Wykonanie krok po kroku
Krok 1. Śmietanę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny wymieszać w misce.
Krok 2. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Serwować schłodzony.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.