Albenca, serwująca kuchnię śródziemnomorską dołączyła do restauracji w rewitalizowanych budynkach w Starym Dworcu w Katowicach.
Przed pandemią ''Albenca'' działała jako restauracja hiszpańska na Osiedlu Bażantowo w Katowicach. Na początku lipca wróciła z rozszerzonym profilem kuchni w nowym miejscu. W sąsiadujących z Albencą lokalach gastronomicznych Starego Dworca znajdują się Mijuba Japan Bar, Pasibus, Taj i Olio Pizza Napoletana.
Restauracja serwuje obecnie kuchnię śródziemnomorską. Szefem kuchni jest Michał Kostuj. W menu znajdują się m.in. carpaccio z miecznika, zupa z ryb i owoców morza, nicejska sałatka po albencku, stek z kalmara z cytrusowym risotto, skrzydło płaszczki, libańskie tabouleh, kofty jagnięce na hummusie czy stek z antrykotu.
Desery to m.in. millefeuille z ciasta filo czy pistacjowe semifreddo.
W restauracji można się napić piw z Browaru Zamkowego Cieszyn. W dni robocze Albenca serwuje w godz. 12-17 lunche. Dwa dania plus napój kosztują 29 zł.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.