Staż w restauracji Mateusza Gesslera to jedna z nagród dla zwycięzcy 7. edycji „Hell's Kitchen”. Jarek Gruda, który wygrał program, opowiada o stażu w lokalu chefa Gesslera. - Sporo pracy i nauki. Od razu to było wejście na wysokie obroty - mówi.
Jarek Gruda w przeszłości pracował w czterech lokalach, w których uczył się kucharskiego fachu. Podczas pobytu w „Hell's Kitchen” mierzył się z wieloma wyzwaniami, dzięki którym nabył nowe umiejętności.
- Sporo pracy i nauki. Od razu to było wejście na wysokie obroty. W programie było ciężej, bo tutaj wszystko pracuje jak dobrze naoliwiona maszyna. Tam zawsze było widmo, że coś może się nie udać - wspomina Jarek Gruda w rozmowie z polsat.pl.
Praca u prowadzącego program była dla niego okazją, aby poznać funkcjonowanie cenionego przez gości i krytyków kulinarnych miejsca.
- Wiele rzeczy sobie odświeżyłem. Zobaczyłem, jak działa restauracja na najwyższym poziomie. W jaki sposób to wszystko wygląda technicznie, jak podzielone są sekcje, jak to wszystko jest zorganizowane - zaznacza. - Mateusz Gessler to bardzo ciepła i miła osoba o ogromnej wiedzy. Czuć respekt. Ekipa jest super, aż chce się pracować - dodaje Jarek Gruda.
Przyznaje, że nowe doświadczenia zebrane na przestrzeni kilku miesięcy wpłynęły na jego pracę w kuchni.
- Moja kreatywność działa lepiej, kiedy jestem bardziej pewny siebie. Na pewno stałem się bardziej poukładany, w moich działaniach jest mniej chaosu - podkreśla zwycięzca 7. edycji „Hell's Kitchen”.
W programie Jarek Gruda podzielił się swoim marzeniem, jakim jest otwarcie lokalu serwującego śniadania.
- Plany się nie zmieniły, cały czas mam to z tyłu głowy, ale nadal zbieram fundusze. W sezonie letnim chciałbym, żeby dwa moje food trucki działały w Szczecinie i Warszawie - opowiada. Inną sferą jest działalność w mediach społecznościowych.
- Jestem w nich aktywny. Na Instagramie cały czas pokazuję swoje przepisy, zacząłem prowadzić przegląd gastro absurdów, a będę jeszcze polecał profile o gotowaniu, które warto śledzić. Niebawem chcę ruszyć z podcastem - zdradza.
Czytaj też Co trzeba zrobić, żeby zostać uczestnikiem „Hell's Kitchen. Piekielna Kuchnia”? Casting trwa
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.