Partner portalu
Stixx Bar&Grill z nową kartą menu fot. materiały prasowe

Stixx Bar&Grill z nową kartą menu

Restauracja Stixx Bar&Grill przygotowała nowe menu. Premiera karty odbyła się 12 grudnia.

Autor: Horecatrends.pl Data: 13 grudnia 2018 12:05

– Często szukamy nowych miejsc na biznesowy lunch lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. W większej grupie trudno jednak wpasować się w kulinarne preferencje każdej z osób. Jak jednak w praktyce sprawdza się koncepcja międzynarodowej kuchni? W Polsce panuje przekonanie, że jeśli restauracja oferuje różne typy kuchni, to musi być kiepska, gdyż nie ma specjalizacji. Być może ta uwaga jest słuszna w odniesieniu do restauracji z małym zapleczem gastronomicznym, ale nie do nas. My zapewniamy najwyższą jakość, jaką moim zdaniem są w stanie zaoferować współczesne restauracje. Każdą z oferowanych przez nas kuchni zarządza oddzielny szef. Czyli na przykład dania indyjskie są przygotowywane pod kierunkiem indyjskiego szefa, który nie zajmuje się niczym innym – mówi Mike de Mug, właściciel restauracji Stixx Bar&Grill.

W poszukiwaniu nowych smaków

W nowym menu Stixx Bar&Grill znajdziemy m.in. sałatę z wędzonym halibutem, risotto z grasicą i smardzami, Foie Gras, pappardelle z podgrzybkami oraz truflami, langustę, a także wiele orientalnych propozycji: tatar z tuńczyka, przepiórkę tandoori, przegrzebki w woka oraz klasyczne żółte curry z krewetkami. Specjalne miejsce w menu zajmują steki z sezonowanej na miejscu wołowiny oraz wyjątkowe propozycje dla wykwintnych smakoszy: carpaccio z wołowiny Wagyu 9+ Kobe style, szynka z najlepszej wołowiny świata - japońskiej Kobe – dojrzewająca 6 miesięcy (dostępna wyłącznie w Stixx Bar&Grill) oraz stek z rostbefu Wagyu 9+ Kobe style.

– Idąc śladem największych europejskich steak housów na przestrzeni ostatniego roku sami zaczęliśmy sezonować wołowinę – kupiliśmy lodówki, wyszkoliliśmy się i najważniejsze znaleźliśmy sprawdzonego polskiego dostawcę. Dzięki temu mamy możliwość serwowania steków w różnych rozmiarach: od ogromnych T-bone i antrykotów z kością, po baby T-bone (300 – 400 gramów) - co jest rzadko spotykane w restauracjach w Polsce. Dla smakoszy tniemy również takie po 1,5 kilograma! Nasi goście mają do wyboru dużo więcej niż widać w karcie – przykładowo teraz jedzie do nas specjalna wołowina z Japonii, udało nam się zamówić rostbef o najwyższym stopniu marmurkowatości. Szczerze mówiąc, sami jesteśmy jej bardzo ciekawi. Przyjedzie do nas w pierwszym lub drugim tygodniu stycznia i będzie dostępna podczas specjalnych weekendów z japońską wołowiną – opowiada Jakub Budnik, jeden bliźniaczego teamu Szefów Kuchni w Stixx Bar&Grill. 

– Każda kolejna karta Stixx Bar&Grill jest poziom wyżej. Wracamy do klasyki. W nowej karcie znajdziemy solę Dover meuniere, czyli najbardziej prestiżową białą rybę podaną w klasyczny, francuski sposób. Sprowadzamy ją z 3 miejsc w Europie, gdyż nie ma jej aż tyle, by móc zamawiać ją tylko z jednego miejsca. Jest bardzo droga, musi być kalibrowana i nie może mieć więcej niż 450 – 550 gramów. Jest podawana w całości z klasycznym sosem meuniere – dodaje kucharz.

– Jeśli chodzi o orientalne potrawy – także idziemy o krok dalej. W nowym menu m.in. przy pomocy przepiórki z pieca tandoor będziemy udowadniać, że kuchnia indyjska może być wykwintna! To samo, jeśli chodzi o kuchnię tajską – mamy rewelacyjnego Pad Thai, na którego przyjeżdżają goście z całej Warszawy – a już za chwilę zapraszamy na Pad Thai w nowej wersji z przegrzebkami . To wszystko dostępne od 12 grudnia w nowym menu restauracji – podsumowuje Jakub Budnik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.