Stołeczni restauratorzy zapłacą mniej za ogródki



horecatrends.pl - 29 kwietnia 2021 14:30


Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie poinformował o obniżce opłaty za ogródki restauracyjne. Dzięki zeszłorocznej decyzji stołecznych radnych restauratorzy płacą o 75 proc. niższe stawki za zajęcie pasa drogowego.

Jak podaje ZDM, w tym roku wpłynęło już ok. 200 wniosków o wydanie decyzji zezwalających na funkcjonowanie ogródków gastronomicznych.

- Ponieważ termin ich rozpatrzenia wynosi 30 dni, blisko połowa (te złożone w styczniu, lutym i marcu) została zawieszona w związku z brakiem możliwości prowadzenia działalności w lokalach. Ich autorzy muszą teraz złożyć u nas wniosek o odwieszenie postępowania – po to, aby ich wnioski dotyczące otwarcia ogródków kawiarnianych w pasie drogowym mogły zostać ponownie rozpoznane. Rozpoznanie wniosków i wydanie zezwoleń ze względu na sanitarne wytyczne (kwarantanna dokumentacji papierowej) może potrwać nawet tydzień. Przy tak wczesnej zapowiedzi „odmrożenia” ogródków nie ma to jednak znaczenia. Restauratorzy mają wystarczająco dużo czasu przygotować się na 15 maja - informuje Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Z kolei przedsiębiorcy, których wnioski o zezwolenie na ogródek gastronomiczny wpłynęły do nas w ostatnich czterech tygodniach i jeszcze nie zostały rozpatrzone, nie muszą składać dodatkowego wniosku o odwieszenie postępowania – wniosek o rozstawienie ogródka automatycznie rozpatrzymy im pozytywnie, oczywiście pod warunkiem, że zawiera kompletną potrzebną dokumentację, a ta pozbawiona jest uchybień i błędów - dodano w komunikacie. 

W tym sezonie stołeczni restauratorzy zapłacą 75 proc. mniej za ogródki przy swoich lokalach.

- Stołeczni radni na wniosek prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego zadecydowali, że ze względu na pandemię od czerwca 2020 r. i przez cały bieżący rok obowiązują obniżone o 75 proc. stawki opłat za zajęcie pasa drogowego pod ustawienie na nim ogródka gastronomicznego - informuje ZDM.

Sezon na ogródki gastronomiczne trwa od 1 marca do 31 października.