Partnerzy portalu
Stołeczny rynek gastronomiczny prężnie się rozwija fot. shutterstock

Stołeczny rynek gastronomiczny prężnie się rozwija

Coraz częściej Warszawiacy korzystają z bogatej oferty gastronomicznej, a sama branża prześciga się w kreowaniu nowych konceptów. Dlatego lokale gastronomiczne wyrastają w stolicy jak przysłowiowe grzyby po deszczu.

Autor: www.propertydesign.pl Data: 20 stycznia 2020 15:48

Od kilku lat sektor gastronomiczny odnotowuje wzrost zarówno jako wartość branży, ilości lokali i użytkowników oraz wysokości rachunku. Za tak dobrymi wynikami stoi kilka przesłanek, w tym zmieniające się nawyki konsumentów, szybsze tempo życia, utrzymujące się na niskim poziomie bezrobocie, rosnące zarobki, a co za tym idzie również budżety domowe. To wszystko zwiększa apetyt na kolejne kulinarne doznania oraz formy spędzania wolnego czasu.

Z drugiej strony świadomość konsumentów stale rośnie, co wymusza pewne zmiany również w obszarze gastronomii. Popularna inicjatywa „zero waste” wywiera naciski na ograniczenie wykorzystania plastiku w postaci jednorazowych słomek czy odpowiednim gospodarowaniem przygotowanych, ale nieskonsumowanych potraw. Konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na diety i produkty w odniesieniu do filozofii, którą kierują się w życiu. W efekcie powstaje coraz więcej lokali, w których serwowane jest menu bezglutenowe, wegańskie czy wegetariańskie. Rośnie również liczba flexiterian, czyli osób które świadomie ograniczają spożycie mięsa. Popularność zyskały śniadania na mieście oraz organizowane w okresie letnim targi śniadaniowe, które dzięki różnorodnemu menu i bogatej ofercie artystycznej przyciągają całe rodziny.

Po raz czwarty eksperci Knight Frank opracowali kulinarna mapę Warszawy „Miejsca spotkań”. 

- Z naszych obserwacji oraz zainteresowania naszych klientów wynika, że branża gastronomiczna rozwija się bardzo dynamicznie. Nowe koncepty są coraz bardziej wyspecjalizowane, aby przyciągnąć konkretną grupę konsumentów, a że konkurencyjność jest duża to niezbędne jest wyróżnienie się i zaoferowanie jak najwyższej jakości. Zaostrzenie zakazu handlu w niedziele sprzyja również umacnianiu się pozycji ulic handlowych, gdzie znajduje się obecnie największy wachlarz oferty gastronomicznej – dodała Marta Keszkowska, menadżer w Dziale Wynajmu Powierzchni Handlowych w Knight Frank.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.