×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Strogonow czy boeuf Stroganow? Tak to danie robi Magda Gessler
Strogonow to mariaż kuchni francuskiej z rosyjską. | fot. arc.

Strogonow czy boeuf Stroganow? Tak to danie robi Magda Gessler

Autor: WS Data: 14 kwietnia 2023 14:55

Strogonow to mariaż kuchni francuskiej z rosyjską. Mięsne danie od lat goszczące na polskich stołach ma wielu zwolenników. Swój sposób na nie ma również Magda Gessler. Jak je robi?

  • Polska nazwa jest błędna, ale mimo tego się przyjęła. Oryginalnie to boeuf Stroganow/boeuf Stroganoff.
  • Strogonow to krojona w wąskie i długie paski wołowina, smażona najczęściej z cebulą i pieczarkami i innymi dodatkami.

Strogonow czy boeuf Stroganow?

Biorąc pod uwagę oryginalną nazwę dania, polski zapis strogonow jest błędny, ale mimo tego pojęcie to funkcjonuje w gastronomii od lat. Boeuf Stroganow (a na świecie częściej boeuf Stroganoff), bo tak nazywa się oryginalnie ta potrawa, to mariaż francuskiego bœuf (wołowina) i nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa.

Z obu tych kuchni czerpie zresztą nie tylko w nazwie. Smażona polędwica z sosem to domena francuska, ale już sos podawany do potrawy a nie osobno jest tradycją rosyjską.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Od swoich początków w Rosji w połowie XIX wieku stał się popularny na całym świecie, ze znacznymi różnicami w stosunku do oryginalnej receptury. Grzyby są powszechne w wielu wariantach. Przygotowanie różni się znacznie nie tylko w zależności od położenia geograficznego, ale także w oparciu o inne czynniki, takie jak wybrany kawałek mięsa i przyprawy.

Od swoich początków w Rosji w połowie XIX wieku strogonow stał się popularny na całym świecie. | fot. Shutterstock

Co to jest strogonow?

Najkrócej ujmując, strogonow to najczęściej krojona w wąskie i długie paski wołowina, smażona zwykle z cebulą i pieczarkami, często także z dodatkiem ogórków kiszonych. Wołowina jest smażona w mące, dodaje się także przecier pomidorowy, pieprz i sól.

Mięso na danie można kroić na różne sposoby, a czasem kroi się je w kostkę, kostkę lub paski. Niektóre wersje obejmują także inne warzywa oraz różne przyprawy i marynaty w butelkach (zwłaszcza sos Worcestershire).

To potrawa o prostych składnikach i nieszczególnie skomplikowanym sposobie przygotowania, lubiana i chętnie jedzona w Polsce. Wymieniana jest również często przez kulinarnych ekspertów, w tym restauratorkę Magdę Gessler. Danie znalazło się w menu chociażby restauracji Prosto od Serca w Sokołowie Podlaskim, która przeszła Kuchenne Rewolucje.

Strogonow to potrawa o prostych składnikach i nieszczególnie skomplikowanym sposobie przygotowania. | fot. Shutterstock

Z czym podawać strogonowa?

Wedle uznania, zazwyczaj spotyka się wersje podania ze świeżym chlebem i ziemniakami z wody, ale jeśli preferujemy makaron lub ryż - danie również może dobrze się komponować.

Strogonow według Magdy Gessler. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 8 pieczarek
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta papryki słodkiej mielonej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego

Przepis na strogonow Magdy Gessler krok po kroku

Krok 1. Najpierw należy opłukać mięso wołowe i pozbyć się z niego tłuszczu, po czym pokroić je w drobną kostkę. Mięso w misce oprószyć mąką i dokładnie wymieszać, po czym obsmażyć na oleju i odstawić w garnku.

Krok 2. Cebulę kroimy w krążki, umyte i obrane pieczarki w plastry, a ogórki w paski. Smażymy warzywa w tłuszczu po smażeniu mięsa.

Krok 3. Dodajemy do garnka warzywa, a wraz z nimi koncentrat pomidory oraz bulion. Doprawiamy całość solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu do miękkości.

Krok 4. Dodajemy śmietanę tuż przed podaniem, podobnie paprykę, mieszając całość chwilę na małym ogniu.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz