×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Subway: kanapki z tuńczykiem bez DNA tuńczyka
Zbadano DNA farszu z tuńczyka z kanapek sieci Subway; fot. shutterstock.com

Subway: kanapki z tuńczykiem bez DNA tuńczyka

Autor: Polsat News Data: 25 czerwca 2021 11:42

Badania DNA farszu z tuńczyka pobranego z kanapek sieci Subway wykazały, że brak w nich materiału genetycznego tej ryby - podaje polsatnews.pl.

Badania, które zleciła redakcja "New York Timesa" wykazały, że tuńczyk jako gatunek ryby może nie być zagrożony przez konsumpcję produktu spożywczego zwanego tuńczykiem. Laboratorium badawcze, które prosiło o anonimowość ze względu na kontrakty w branży, nie było w stanie dostrzec DNA zwierzęcia w przesłanych mrożonych próbkach.

Czy w kanapkach z tuńczykiem w Subwayu jest tuńczyk?

- Są dwa możliwe wnioski – powiedziała rzeczniczka laboratorium. – Albo jest to produkt tak przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie dokonać identyfikacji, albo coś tam mamy, ale nie jest to tuńczyk – wyjaśniła.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Subway broni wizerunkowo swoich kanapek z tuńczykiem, a zarzuty uważa za bezpodstawne. W 2021 roku prowadził m.in. promocję kanapek zawierających "100 proc. prawdziwego, dzikiego tuńczyka", oferując 15 proc. zniżki na kanapki z tuńczykiem po podaniu kodu "ITSREAL".

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz