Badania DNA farszu z tuńczyka pobranego z kanapek sieci Subway wykazały, że brak w nich materiału genetycznego tej ryby - podaje polsatnews.pl.
Badania, które zleciła redakcja "New York Timesa" wykazały, że tuńczyk jako gatunek ryby może nie być zagrożony przez konsumpcję produktu spożywczego zwanego tuńczykiem. Laboratorium badawcze, które prosiło o anonimowość ze względu na kontrakty w branży, nie było w stanie dostrzec DNA zwierzęcia w przesłanych mrożonych próbkach.
- Są dwa możliwe wnioski – powiedziała rzeczniczka laboratorium. – Albo jest to produkt tak przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie dokonać identyfikacji, albo coś tam mamy, ale nie jest to tuńczyk – wyjaśniła.
Subway broni wizerunkowo swoich kanapek z tuńczykiem, a zarzuty uważa za bezpodstawne. W 2021 roku prowadził m.in. promocję kanapek zawierających "100 proc. prawdziwego, dzikiego tuńczyka", oferując 15 proc. zniżki na kanapki z tuńczykiem po podaniu kodu "ITSREAL".
Nie przegap najważniejszych wiadomości