×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Świetnie nadadzą się na przystawkę. Zaskoczysz nimi gości w Wielkanoc
Roladki z tortilli można przyrządzić na wiele sposobów, także w wersji wielkanocnej. | zdj. ilustracyjne, fot. Pixabay

Świetnie nadadzą się na przystawkę. Zaskoczysz nimi gości w Wielkanoc

Autor: Witold Stech Data: 06 kwietnia 2023 12:34

Wielkanoc od strony kulinarnej to tradycyjne zupy, ciasta, sałatki i mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w menu znalazło się miejsce również na danie nieszablonowe. Takim z pewnością będą wielkanocne tortille.

Wytrawnie i na słodko. Dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Lekkostrawnie i z przymknięciem oka na kalorie. Polska kuchnia dzięki swojej różnorodności wpisuje się w gusta każdego zasiadającego do świątecznego stołu.

I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Mamy więc wielkanocne zupy, w tym żurek i barszcz biały, wędliny, sałatki, ciasta.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jeśli szukamy pomysłu na przekąskę wielkanocną - warto pokusić się o coś nieszablonowego, a tu świetnie sprawdzą się np. roladki z tortilli. To pyszne i proste danie, które można przygotować w wielkanocnym wydaniu, z wykorzystaniem nieodłącznie kojarzonych z Wielkanocą jaj.

Roladki z tortilli na Wielkanoc. Jak je przyrządzić?

W wielkanocnej wersji roladek nie może zabraknąć oczywiście jajek, ale także szczypiorku, majonezu i musztardy. Lista składników nie jest skomplikowana, a przyrządzenie zajmie zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 12 kawałków suszonych pomidorów
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • jeden duży świeży ogórek (20 cm)
  • garść rukoli

Roladki z tortilli na Wielkanoc - wykonanie krok po kroku

Krok 1. Po ugotowaniu jajek na twardo należy je obrać i posiekać w kostkę, a następnie dodać musztardę i majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Całość rozgniatamy w misce widelcem..

Krok 2. Po uzyskaniu konsystencji pasty, rozsmarowujemy ją na tortillach, dodając pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, rukolę oraz plastry ogórka (obranego).

Krok 3. Zawijamy tortille w rulon. Kroimy tuż przed konsumpcją na 2 cm kawałki. Aby się nie rozpadły, można użyć wykałaczek do spięcia. Do dekoracji tortilli nada się rukola, opcjonalnie można je podać również na sałacie.

Czy roladki z tortilli można przygotować dzień wcześniej?

Po zrolowaniu tortilli i owinięciu ich folią spożywczą można je trzymać w lodówce nawet dwa dni i nie przesiąkną zapachami. Najlepiej w takim wariancie jest kroić roladki dopiero przed podaniem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz