Wielkanoc od strony kulinarnej to tradycyjne zupy, ciasta, sałatki i mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w menu znalazło się miejsce również na danie nieszablonowe. Takim z pewnością będą wielkanocne tortille.
Wytrawnie i na słodko. Dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Lekkostrawnie i z przymknięciem oka na kalorie. Polska kuchnia dzięki swojej różnorodności wpisuje się w gusta każdego zasiadającego do świątecznego stołu.
I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Mamy więc wielkanocne zupy, w tym żurek i barszcz biały, wędliny, sałatki, ciasta.
Jeśli szukamy pomysłu na przekąskę wielkanocną - warto pokusić się o coś nieszablonowego, a tu świetnie sprawdzą się np. roladki z tortilli. To pyszne i proste danie, które można przygotować w wielkanocnym wydaniu, z wykorzystaniem nieodłącznie kojarzonych z Wielkanocą jaj.
W wielkanocnej wersji roladek nie może zabraknąć oczywiście jajek, ale także szczypiorku, majonezu i musztardy. Lista składników nie jest skomplikowana, a przyrządzenie zajmie zaledwie kilka minut.
Składniki:
Krok 1. Po ugotowaniu jajek na twardo należy je obrać i posiekać w kostkę, a następnie dodać musztardę i majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Całość rozgniatamy w misce widelcem..
Krok 2. Po uzyskaniu konsystencji pasty, rozsmarowujemy ją na tortillach, dodając pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, rukolę oraz plastry ogórka (obranego).
Krok 3. Zawijamy tortille w rulon. Kroimy tuż przed konsumpcją na 2 cm kawałki. Aby się nie rozpadły, można użyć wykałaczek do spięcia. Do dekoracji tortilli nada się rukola, opcjonalnie można je podać również na sałacie.
Po zrolowaniu tortilli i owinięciu ich folią spożywczą można je trzymać w lodówce nawet dwa dni i nie przesiąkną zapachami. Najlepiej w takim wariancie jest kroić roladki dopiero przed podaniem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.