Święto rumuńskiej kuchni w stołecznej Banjaluce



horecatrends.pl/informacja prasowa - 30 sierpnia 2021 10:50


Od 28 sierpnia do 5 września w restauracji Banjaluka czeka bałkańska uczta przygotowana przez finalistę MasterChefa, Lorka Zediu.

Lorek, pochodzący z Rumunii, finalista programu MasterChef, przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron. Menu będzie dostępne od 28 sierpnia (sobota) aż do 5 września tylko w restauracji Banjaluka.

W specjalnym menu goście znajdą dania mięsne, wegetariańskie, a nawet wegańskie (co nie jest bardzo popularne na Bałkanach). Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości Lorek stworzył także wegańską pozycję w menu. Goście zjedzą m.in. rozgrzewającą zupę czorbe z kurczaka, rumuńską wersję hot-doga, mini pączki w rumuńskim stylu i kilka innych dań, a także wypiją rumuńskie wina. Restauracja nie ma ich na co dzień w ofercie, jednak zaopatrzyła się w nie, ze względu na wydarzenie.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

A co konkretnie będzie do jedzenia?

PRZYSTAWKI:

Salată de vinete - pasta z bakłażana, orzechów włoskich, miodu i octu

CIORBĂ RĂDĂUȚEANĂ - rozgrzewająca, rumuńska wersja czorbe z kurczaka

DANIA GŁÓWNE:

Dovlecel pane cu iaurt și salata de roșii - panierowana cukinia podana na jogurcie z koperkiem, pomidorkami i chili

Rumuńskie MICI - bałkańska interpretacja hot-doga

Ardei umplut cu orez și legume - papryka faszerowana ryżem i mieszkanką warzyw

DESER:

Papanași - rumuńskie pączki serowe z sosem truskawkowym

Banjaluka to jedna z najstarszych restauracji w Warszawie. W tym roku kończy 18 lat! Restauracja charakteryzuje się bałkańską kuchnią połączoną z rockowym stylem wnętrza. Mieści się tuż przy stacji metra Świętokrzyska, przy Szkolnej 2/4.