Syreni Śpiew Koneser z nowym menu i nową szefową kuchni



horecatrends.pl - 08 listopada 2019 14:37


7 listopada miała miejsce premiera nowego menu w Syrenim Śpiewie. Śródziemnomorska restauracja zyskała także nową szefową kuchni – Dorotę Mrówkę.




Dokładnie 2 miesiące temu, 7. września długo zapowiadany Syreni Śpiew powrócił na mapę stolicy w nowej, rozbudowanej formule. Restauracja jest czynna 7 dni w tygodniu od wczesnych godzin lunchowych do późnych kolacji.

– Nie tylko plan działania się zmienił, a także lokalizacja. Z Szarej przenieśliśmy się do XIX wiecznej Fabryki Wódek Koneser na Pradze. Na miejscu spotkało nas połączenie przestrzeni postindustrialnej z żywą tkanką miejską. Stary magazyn i niesamowita historia. Ściany przesiąknięte spirytusem. 4 poziomy, 4 bary, 3 sceny, magiczny ogród, który już wkrótce zostanie ogrodem zimowym oraz oryginalny piec do wypieku tradycyjnej pizzy neapolitańskiej: Serce Kuchni Syreniego Śpiewu Koneser – mówi Kinga Rylska, szef marketingu w Grupie Warszawa.

– Dawny klub i koktajlbar to w nowym wydaniu restauracja i dziś przede wszystkim na tym się skupiamy, bo właśnie dziś, 7 listopada nastąpiła premiera Cucina di Syreni Śpiew – dodaje

Z początku w Syrenim Śpiewie można było zjeść tylko włoski placek z przypieczonymi bąblami na rantach, o delikatnym i puszystym środku. A do tego oczywiście włoskie produkty. 7 listopada w menu pojawiły się nowości takie jak np. kanapki z regionu Emilia-Romania, specjalność włoskiego street food’u – Piadiny, sałaty inspirowane tradycyjnymi smakami regionu Kampanii i Lombardii, klasyczne włoskie przekąski – Antipasti, inspirowany regionem Veneto krem z sycylijskich pomidorów, słodkości z narciarskich stoków Dolomitów, a także nowe pozycje w dziale Tradycyjnych Pizz Neapolitańskich.

Syreni Śpiew Koneser zyskał także nową Szefową Kuchni – Dorotę Mrówkę, która wspólnie z Norbertem Redkie, odpowiadającym za całościową kreację kuchni, pracują nad kolejnymi pozycjami do karty Cucina di Syreni Śpiew. Dziś przed nami odsłaniają, część swojej wizji, lecz zapowiadają, że to dopiero początek.

– Dopiero się rozkręcamy, szlifujemy wszystko po hucznym otwarciu i pierwszych miesiącach sprawdzania jakie są oczekiwania naszych Gości. Zaczynamy spokojnie, czerpiąc z moich ukochanych Włoch, gdzie prostota łączy się tak zgrabnie ze smakiem, który jest tworzony przez jakość składników. W kolejnych tygodniach wybierzemy się na wyprawę po całym basenie morza Śródziemnego, żeby następne odsłony naszej karty były podróżą zarówno po Europie, Północnej Afryce i Izraelu – tłumaczy Norbert Redkie, Founder, CEO & Non-executive Head Chef Grupa Warszawa.

W ofercie znajdziemy bardzo dużą ilość pozycji wege oraz wegan, o które w szczególności zadbał sam Współwłaściciel, weganin, a także nowa Chef Dorota Mrówka, która od 2015 roku rozwija się w kuchni roślinnej, a także jest prowadzącą warsztaty kulinarne z wegańskiego cukiernictwa w CookUp studio.