Proste i szybkie, z mięsem lub bez, z warzywami lub owocami. Szaszłyki na grilla można przygotować z wielu składników i w wielu kombinacjach smakowych. O czym warto pamiętać?
Sezon grillowy już niemal za pasem, a i czasu do majówki coraz mniej. Grillowanie to narodowy sport Polaków, a wśród dań z grilla corocznie królują mięsa. Kurczak, karkówka, kiełbasy i szaszłyki to dania z grilla, jakich i w tym roku nie zabraknie podczas grillowania w plenerze.
A jeśli o tych ostatnich, szaszłykach, mowa, świetnie łączą wiele smaków. Można je przyrządzić w wersji mięsnej, warzywnej, owocowej, a także kombinowanej z użyciem wielu składników.
Kluczowe przed grillowaniem szaszłyków jest przygotowanie składników i przycięcie ich do odpowiedniej formy, tak aby łatwo dało się je nadziać na metalowe szpikulce lub patyki do grillowania. Jeśli zamierzamy użyć drewna - patyki najlepiej zmoczyć w w wodzie przed grillowaniem, dzięki temu się nie przypalą na ruszcie.
Grillowanie szaszłyków powinno się odbywać na niskim ogniu, a podczas procesu należy pamiętać o obracaniu, tak, aby każda strona została przypieczona równomiernie. Jeśli używamy marynaty - można nią smarować szaszłyki podczas obracania.
Grillowanie szaszłyków umożliwia eksperymentowanie z różnymi smakami i ich połączeniami. Oprócz samych szaszłyków warto zaopatrzyć się w dipy (lub przyrządzić je samemu), które będą idealne do maczania.
Szaszłyki potrafią być także zdrowsze niż inne grillowane potrawy. Unikanie tłustych mięs i zastąpienie ich kurczakiem lub indykiem oraz wykorzystanie niskokalorycznych owoców i warzyw to sposób na zdrowsze odżywianie.
Tutaj wybór jest spory, a najlepiej do grillowania nadają się m.in.: papryka, cebula, bakłażan, cukinia, pomidory i pieczarki.
Prosty przepis na pyszne szaszłyki z warzywami
Składniki:
Wykonanie:
Krok 1. Nacieramy kawałki warzyw sosem sojowym, oliwą i przyprawami.
Krok 2. Pokrojone warzywa nadziewamy na patyki w dowolnej kolejności.
Krok 3. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, odwracając szaszłyki co kilka minut, aż warzywa będą miękkie i lekko opalone.
Do szaszłyków najlepiej pasują sosy takie jak tzatziki, sos pomidorowy, sos czosnkowy, sos jogurtowy lub sos teriyaki. Można podzielić je na grupy:
To doskonały wybór dla tych, którzy lubią lekkie, orzeźwiające smaki. Jogurt dodaje szaszłykom delikatności i świeżości.
To klasyczny wybór do szaszłyków. Są one doskonałym uzupełnieniem dla mięs i warzyw.
To wybór dla tych, którzy lubią smak musztardy. Są idealne do szaszłyków z mięsa wieprzowego i drobiowego.
Wybór dla tych, którzy lubią kremowe i gęste sosy. Są idealne do szaszłyków z mięsa wieprzowego i drobiowego.
To wybór dla tych, którzy lubią intensywne smaki. Są one idealne do szaszłyków z mięsa wieprzowego i drobiowego.
Wybór dla tych, którzy lubią słodkie smaki. Są one idealne do szaszłyków z mięsa wieprzowego i drobiowego.
Sosy ziołowe to wybór dla tych, którzy lubią intensywne smaki ziołowe.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.